Hlavní obsah

Brazílie, Indonésie i Afrika: rok 2012 přinese řadu ethno koncertů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští rok přinese do pražských klubů vlnu world music. Již teď je potvrzeno několik umělců jako Céu (Brazílie), Samba Sunda Quintet (Indonésie) či Konono No. 1 (Kongo). Do Silvestra je možné koupit lístky s výhodnou slevou v síti Ticketpro nebo v Paláci Akropolis, většina koncertů se tak dostává pod hranici 300 korun.

Článek

Céu je mladý objev brazilské scény, její klubová muzika se inspiruje ve stylech jako  bossa-nova, nu-jazz, elektronika. Dovedete-li si představit spojení Morcheeby s Yvonne Sanchez, dostanete přibližnou představu toho, co Céu zpívá. Mystická, místy trochu acid záležitost, ale v podstatě pořád průzračná melodická písnička nesená křehkým vokálem.

The Master Musicians of Jajouka přijedou z Maroka. Jejich hudba pocházející z vesničky Jajouka prý navozuje transovní stavy. Natáčel s nimi Brian Jones, Rolling Stones, Patti Smith, Bill Laswell, Ornete Coleman, John Scofield i Medeski, Martin & Wood. Časopis The Wire uvedl jejich poslední album The Source jako druhé nejlepší v roce 2011 v kategorii Global.

Samba Sunda Quintet z Jávy patří k autentickým skupinám "gamelan", které vyjíždějí do světa jen velmi zřídka. Jedna z prvních možností slyšet indonéskou hudbu v Praze.

2012: KONCERTY WORLD MUSIC

The Master Musicians of Jajouka Led by Bachir Attar /Maroko/

30. 1. /po/ - 20:00, Lucerna Music Bar

Samba Sunda Quintet /Java/

7. 2. /ut/ - 19:30, Palac Akropolis

Parno Graszt /Maďarsko/

10. 2. /pa/ - 19:30, Palac Akropolis

Konono No.1 /Kongo/

27. 3. /ut/ - 19:30, Palac Akropolis

CEU /Brazilie/

3. 4. /st/ - 19:30, Palac Akropolis

Fanfare Ciocarlia /Rumunsko/

16. 4. /po/ - 19:00, Palac Akropolis

ZEA /Nizozemsko/

18. 4. /st/ - 19:30, Palac Akropolis

Dále se můžete těšit na rozjetou romskou muziku Parno Graszt (Maďarsko), na dobře známé Afričany Konono No.1 nebo Fanfare Ciocarlia (Rumunsko), údajně nejrychlejší dechovku na světě. Trochu tajemně zatím působí ZEA (Nizozemsko), což je nový projekt zpěváka The EX.

Reklama

Výběr článků

Načítám