Hlavní obsah

Nezávislá CD: Lenka Dusilová, Druhá tráva, Schodiště

Novinky, Stanislav Dvořák

Poslední letošní výlet do hájemství nezávislých nemůže opomenout fenomén jménem Lenka Dusilová. Ale je tu také Druhá tráva, Schodiště či audiokniha podle Stiega Larssona.

Článek

Lenka Dusilová: Baromantika

Totální uměleckou svobodu si na desce Baromantika užívá Lenka Dusilová. Jazz, folk, rock i mručivá elektronika splývají v kompaktní dílo, které ani nemůže být vzdálenější typicky české pop-rockové otročině. Zvraty v rytmech i v žánrech si užívá nespoutaně, společně se spolupracovníky, jakými jsou Beata Hlavenková, dvojice z Toxique Viliam Béreš a Patrick Karpentski nebo Hedvika Jouzová, Miloš Dvořáček, Marta Minárik a Rasťo Uhrík. Hostuje Justin Lavash, Ema Brabcová a Dorota Bárová.

Druhá tráva: Shuttle To Bethlehem

V roce svých dvacátých narozenin vydává Druhá tráva už druhé studiové album. Po CD Marcipán z Toleda (Universal 2011), kterému dominovaly nové autorské písně s českými texty Roberta Křesťana, vychází u Indies Happy Trails převážně anglicky zpívaná deska.

Markéta Irglová: Anar

Irglová se věnuje hudbě od sedmi let, kdy jí rodiče koupili první piano a přihlásili ji do hudební školy. Proslavila se s Glenem Hansardem (film Once, album The Swell Season) a nyní pokračuje sólo. Zatím ji kritika docela chválí...

Schodiště: Roztoky

Rocková skupina Schodiště má po čtyřech letech novou řadovou desku s názvem Roztoky. Kapela odjakživa kombinovala protiklady – veselé písně s neveselými texty. „Roztoky jsou černé album plné barev. Stejně jako naše písničky,“ říká kapelník Vráťa Horčík. To, co na první pohled působí jednoduše, v sobě může skrývat více významů.

Písničky z Roztok zvou nejen k tanci, ale i k cestám do příběhů textaře a harmonikáře Mirka Klímy, jimiž vás bude svým typicky teatrálním způsobem provázet frontman Doktor Krajíček.

Stieg Larsson: Muži, kteří nenávidí ženy - Milénium 1

Audiokniha podle románu, v němž novinář Mikael Blomkvist vyšetřuje starý kriminální případ. Téměř před čtyřiceti lety zmizela beze stopy Harriet Vangerová, vnučka známého průmyslníka Vangera. Mikael Blomkvist se seznámí s Lisbeth Salanderovou, nepřekonatelnou hackerkou, která se stane pro jeho pátrání nepostradatelnou. Blomkvist a Salanderová tvoří neobvyklý pár, ale dokonalý tým. Společně se vydají po vychladlých stopách, skládají dohromady mozaiku indicií a souvislostí a otvírají dveře dávno pečlivě zamčené.

Reklama

Výběr článků

Načítám