Hlavní obsah

Umělci truchlí nad smrtí Václava Havla

Aktualizováno

Kulturní scéna truchlí nad smrtí Václava Havla. Řada umělců přiznává, že pro ně bude dramatik a bývalý prezident, který zemřel v neděli ráno ve spánku, doživotním vzorem. Zpráva zasáhla i kulturní kruhy v zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

V režisérském křesle při natáčení filmu Odcházení v červenci 2010, Česká Skalice

Článek

Britský spisovatel indického původu Salman Rushdie vyjádřil smutek nad smrtí jednoho ze svých přátel. A požádal ty ostatní, aby ještě zůstali naživu. K úmrtí bývalého českého prezidenta se na sociálních sítích vyjadřují i další osobnosti světa kultury.

„A teď Havel. Zatraceně. Už mám dost toho, že své přátele a kamarády nacházím ve sloupcích nekrologů. Mohli by všichni, prosím, chvilku zůstat naživu?,“ napsal Rushdie na Twitteru.

Smrt světoznámého dramatika, disidenta a politika komentovala také americká herečka Mia Farrowová. „Václav Havel byl skutečně velikým člověkem. Ať odpočívá v pokoji,“ napsala šestašedesátiletá herečka známá svým humanitárním angažmá.

Také americký hudebník Lou Reed označil Havla za přítele a myslitele, kterého svět potřebuje víc než kdy jindy. „Zcela mě přemohl smutek nad ztrátou mého drahého přítele a inspirativní osobnosti, prezidenta Havla. Opravdový muž. Vůdčí osobnost, myslitel, řečník, spisovatel - a tak odvážný. A zábavný a báječný. Je to strašná ztráta pro tento svět a rozhodně pro mě osobně,“ napsal Reed na svých oficiálních internetových stránkách.

„Pokusím si vybavit každé slovo a myšlenku tohoto ohromného muže, kterého svět, jenž zešílel, potřeboval víc než kdykoli dřív. Tak moc rád bych ho byl přivedl na současné Occupy (protestní akce Okupujte Wall Street). Obdivoval jsem ho víc, než kohokoli jiného,“ dodal rocker. K úmrtí bývalého českého prezidenta se na sociálních sítích vyjadřují i další osobnosti světa kultury.

Dědeček: Nic než láska a pravda nemá smysl

„Zemřel člověk, ke kterému se vztahovali ti, jimž se někdy ironicky říkalo ‚pravdoláskaři‘, ale nic jiného než pravda a láska nemá v životě smysl,“ řekl básník, písničkář a předseda PEN klubu Jiří Dědeček. Havla přirovnal k dalajlámovi, kterého budou jeho příznivci velmi postrádat.

„Zemřela největší duchovní autorita naší mladé demokracie. Velký člověk, bytostný občan, velký politik, skvělý dramatik. Nezpochybnitelně největší osobnost, kterou od dob Tomáše Garrigue Masaryka tato země měla,“ uvedl ředitel Národního divadla Ondřej Černý.

Úmrtím Havla byla zdrcena i jeho dlouholetá přítelkyně a herečka Vlasta Chramostová, ředitel divadla Archa Ondřej Hrab či režisér Václav Marhoul, který je vděčný, že Havel aspoň zemřel klidně a ve spánku. „Bůh tím vyznamená jen ty nejlepší lidi na světě," prohlásil Marhoul.

Výtvarník Černý: Díky Havlovi jsem se za národ nemusel stydět

Také pro kontroverzního výtvarníka Davida Černého je Havlovo úmrtí velmi smutnou zprávou, byť se dala čekat. „Tento rok tygra si vybírá své. Václav Havel pro mě byl synonymem znovu nabyté svobody - po těch 22 let od listopadu. Člověkem, kterého jsem jmenoval v různých koutech světa, když nebylo možné objasnit jinak, co že je to Česko. Člověk, kvůli kterému jsem se za tento národ občas nestyděl,“ uvedl Černý, který se v 18:00 zúčastní i vzpomínkového průvodu, který povede od Václavského náměstí na náplavku u pražské Kampy.

Mnoho let s Havlem spolupracoval také zpěvák a politik Michael Kocáb. „Byl to člověk, který měl skutečně dobré srdce, bylo to patrné při každém setkání. Nikdy jsem nezažil, že by se rozčílil. On dokázal všechno řešit po dobrém, byla to respektovaná osobnost a mimořádná osobnost našich novodobých dějin a světového rozsahu,“ řekl Kocáb.

Havlovo zdraví podlomil i neúspěch Odcházení

Na prvního českého polistopadového prezidenta, významného dramatika a v posledních letech i filmového režiséra zavzpomínal i filmový producent Jaroslav Bouček. „Já jsem se s panem prezidentem setkal 3. prosince. Byl jsem u něj na Hrádečku, připíjeli jsme si jeho oblíbeným šampaňským, a to jsem v té chvíli netušil, že to je poslední chvilka, kterou jsem s ním strávil,“ prozradil Bouček.

Podle něj Havla trápilo vlažné přijetí jeho filmu Odcházení v Česku i zahraničí. „Myslím si, že ten pomyslný ‚neúspěch‘ se podepsal na jeho zdraví,“ dodal Bouček, který v současné chvíli připravuje ve spolupráci s Českou televizí uvedení Havlova filmu na televizní obrazovky. Odcházení by se v hlavním vysílacím čase mělo objevit na ČT 1 již v neděli večer od 20:00.

Reklama

Výběr článků

Načítám