Hlavní obsah

Vydra nabízí obraz Josefa Čapka

Právo, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lákadlem čtyřiadvacáté aukce Galerie Dolmen se v neděli v Praze stane obraz Josefa Čapka Herec (Král Lear) z majetku Václava Vydry nejstaršího, který poskytl jeho vnuk, herec a koňák Václav Vydra nejmladší.

Článek

Právu to potvrdil jednatel pořádající společnosti Gabriel Slanicay s tím, že „vyvolávací cena je 7,8 miliónů korun a obraz prošel restaurací a expertízou v Národní galerii“. Pozornost si podle něj zasluhuje i soubor jedenácti grafických listů Emila Filly nazvaný Herakles s vyvolávací cenou 165 tisíc.

Václav Vydra nejmladší sdělil aukční síni, že obraz „visel nad pianinem ve velkém obývacím pokoji s krbem. Obraz dostal můj děda, národní umělec Václav Vydra, od Josefa Čapka, který byl tehdy výtvarníkem ve Vinohradském divadle po premiéře jeho Krále Leara. Děda byl velkým českým hercem, tehdy byla doba, kdy se umělci různých profesí často scházeli a žili velmi blízkým a rušným společenským životem.“

Kromě herectví zasvětil Vydra nejmladší život koním a tak se rozhodl propagovat způsob jejich chovu v duchu přirozených potřeb, založit kliniku na léčbu kopyt a následně pohybového ústrojí koní a vyškolovat budoucí ošetřovatele kopyt.

„Sám mám čtyři koně a snažím se vybudovat jim optimální prostředí a povrch, aby mohli chodit bosí, znovuzískat a udržet si své zdraví. A opět u toho bude Václav Vydra a Josef Čapek.“

Reklama

Výběr článků

Načítám