Hlavní obsah

Hollywoodský herec Christian Bale točí pro Číňany, ale policie ho nikam nepustí

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Christian Bale se dostal do nepěkné strkanice v jedné čínské vesnici. Chtěl navštívit místního politického aktivistu, ale policie ho i s kameramanem z místa vytlačila a rozbila jim kameru.

Článek

Bale se vydal s redaktorem CNN Stanem Grantem a kamerou za Čenem Guangčengem, slepým aktivistou, který byl loni propuštěn z vězení, ale pořád má ještě zákaz vycházení. Seděl čtyři roky za "narušování dopravy a poškozování majetku", i když ve skutečnosti tak přísný trest dostal spíše za své politické názory. Kritizoval totiž nucené potraty a sterilizace, napsal The Hollywood Reporter.

"Proč nemůžu navštívit svobodného člověka?" ptal se herec marně. Místní oficiální i tajní policisté nevpustili Američany k domu, rozbili jim kameru a ještě je vyprovodili sprškou kamenů. "Chtěl jsem se setkat s Čenem, potřást mu rukou a říct, že byl mou inspirací," uvedl Bale později pro CNN.

Ironií je, že Bale právě natočil film The Flowers of War s režisérem Zhangem Yimou, který pojednává o masakru Číňanů Japonci v roce 1937 a Číňany líčí kladně. Ani účast ve spektáklu za 100 miliónů dolarů ale herci nepomohla v tom, aby ho čínská vláda nechala svobodně chodit po zemi.

Film by mohl dostat Oscara, a přesto hrozí, že Bale jako hlavní hrdina nebude moci příště vstoupit na území Číny. Cizinci, kteří se setkávají s opozicí, bývají totiž odmítáni, když znovu žádají o vízum. Také režisér Zhang byl dříve zakázaný, ale momentálně s vládou spolupracuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám