Hlavní obsah

Jazzmanka Mary Stallingsová: Zazpívám americké evergreeny i koledy

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jazzmanka Mary Stallingsová vystoupí 23. prosince v Praze. "Stále ještě na tom programu pracuji. Určitě ale zazní americké evergreeny, písně od Dukea Ellingtona, Colea Portera a George Gershwina. Protože je to vánoční koncert, budu zpívat i koledy," prozradila v rozhovoru pro Právo Stallingsová.

Foto: Archiv, Právo

Mary Stallingsová vystoupí v Národním divadle v Praze.

Článek

Narodila jste se v San Francisku. Ovlivnilo to město vaše hudební cítění?

Každé velké město má své významné umělce. San Francisco není výjimkou. Měla jsem štěstí, že jsem byla od malička vystavena tomu nejlepšímu, co nabízí.

Zpíváte od roku 1950. Jakou dekádu považujete za nejlepší období jazzu?

V době mých začátků byly některé z největších jazzových legend právě na vrcholu. Za nejlepší tedy považuji to období. Jsem ráda, že jsem se od nich všech mohla učit.

S mnoha jste osobně spolupracovala. Na koho nejraději vzpomínáte a proč?

Jsem šťastná, že jsem mohla pracovat s takovými umělci, jako byli Dizzy Gillespie, Cal Tjader, Count Basie a mnozí další. Každý z nich mi něco jedinečného předal a všechny je počítám mezi své inspirace.

Deník The New York Times vás prohlásil za nejlepší žijící jazzovou zpěvačku. Co pro vás ten kompliment znamená?

Jistě je to velká pocta. Jsem za ni velmi vděčná kritikům i svým fanouškům.

Koho vy osobně považujete za největší osobnosti světového jazzu?

Je mnoho úžasných jazzových zpěváků. Těch, co jsou stále naživu, i těch, kteří zpívali dříve. Je téměř nemožné vybrat jednoho nebo dva. Když ale takovou otázku dostanu, vždy zmiňuji například Sarah Vaughanovou, Billie Holidayovou, Dinah Washingtonovou, Ellu Fitzgeraldovou, Peggy Leeovou a Carmen McRaeovou. Každá z nich je pro mě nějakým způsobem inspirující.

Vaše dcera Adriana Evansová se také věnuje zpěvu. Dělá vám to radost?

Samozřejmě. Jsem nadšená, že je obdařená takovým talentem.

Zanedlouho poprvé vystoupíte v Praze. Jak bude váš koncert vypadat?

Stále ještě na tom programu pracuji. Určitě ale zazní americké evergreeny, písně od Dukea Ellingtona, Colea Portera a George Gershwina. Protože je to vánoční koncert, budu zpívat i koledy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám