Hlavní obsah

Na Colours míří skvostný post-jazz v podobě britského Portico Quartetu

Právo, Aleš Honus

Proslulý britský Portico Quartet, který představuje pozoruhodnou fúzi world music s vážnou hudbou a jazzem, je další potvrzenou hvězdou jedenáctého ročníku festivalu Colours of Ostrava.

Článek

V pondělí o tom informovali pořadatelé festivalu, který se příští rok uskuteční na novém místě, v industriálních prostorách bývalých železáren a hutí v Ostravě-Vítkovicích.

Portico Quartet je v médiích označován za britskou post-jazzovou senzaci a v České republice naposledy koncertoval letos v březnu v pražském Paláci Akropolis. Kapela je ovlivněna Debussyho impresionismem, minimalismem Steve Reicha i hudbou jazzového velikána Milese Davise.

Na to, jak sofistikovanou a náročnou hudbu představují, začínali překvapivě jako pouliční kapela v Londýně, později na sebe upoutali velkou pozornost díky albu Knee Deep In The North Sea, za nějž získali v roce 2008 prestižní cenu Mercury Prize. Krátce poté se stali senzací festivalu v Glastonbury. Následující album Isle natáčeli v legendárním studiu Abbey Road pro vydavatelsví Real World s producentem Jackie Leckiem, známým ze spolupráce s kapelami Radiohead a Stone Roses.

Festival Colours of Ostrava se uskuteční příští rok ve dnech 12. až 15. července. Dosud potvrzenými hvězdami jsou například americká psychedelická kapela Flaming Lips a také Kronos Quartet, který dorazí ve spolupráci s akordeonistou Kimmem Pohjonenem prezentovat koncertní verzi nedávno vydaného alba Uniko. Jména dalších dvou hvězd chtějí pořadatelé festivalu potvrdit ještě v tomto týdnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám