Hlavní obsah

Filmové premiéry - Poupata, Mission Impossible: Ghost Protocol, Monstra oceánů 3D

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední českou premiérou roku je celovečerní hraný debut scenáristy a režiséra Zdeňka Jiráského Poupata, který velmi působivě postihuje svět zoufalé sociální situace i vztahů lidí, kteří se touží vymanit z osudově daného prostředí a uskutečnit svůj sen o normálním životě. Na rozdíl od nich i zhola nemožné dokáže Tom Cruise ve čtvrtém pokračování Mission Impossible s podtitulem Ghost Protocol. Monstra oceánů nás zavedou mezi vodní dinosaury a nejen milovníkům pamětnických filmů jsou určeny digitálně restaurované Červené střevíčky.

Článek

Poupata

Scenárista a režisér Zdeněk Jiráský se se svým celovečerním hraným debutem vydal do průmyslového kraje pod Krušnými horami za lidmi, kteří se o živobytí a své sny musejí leckdy hodně tvrdě rvát. Přesto o svém filmu říká, že je o naději. Hlavní roli nádražáky Jardy, který všechny peníze hází do hracích automatů, skvěle ztvárnil Vladimír Javorský, jeho dceru hraje Marika Šoposká a manželku polská herečka Malgorzata Pikusová. A proč název Poupata? Důvodů možná najdou diváci sami dost, legendární spartakiádní skladba může být jedním z nich.

Poupata, ČR 2011, drama, 90 min., režie: Zdeněk Jiráský, hrají: Vladimír Javorský, Malgorzata Pikusová, Marika Šoposká, Josef Láska, Nguyen Thi Minh, Nguyen Kim Son, Aneta Krejčíková, Kateřina Jandáčková, Jiří Maryško a další.

Mission Impossible: Ghost Protocol

Ve čtvrtém díle Mission: Impossible posouvá tým vedený Ethanem Huntem hranice nemožného ještě o něco dál. Špionážní agentura IMF má totiž obrovský problém: kdosi spáchal úspěšný bombový útok na Kreml. Napětí mezi Ruskem a USA je přirovnáváno ke Karibské krizi. A protože se všechny nitky sbíhají právě u IMF, americký prezident dá od agentury oficiálně ruce pryč vyhlášením Ghost Protocolu, čímž ji odřízne od zdrojů, zázemí, podpory a z jejích členů udělá lidi na odstřel. A tak to budou mít Ethan a jeho parta opravdu těžké. Ve filmu si vedle Cruise a dalších zahrál maličkou roli Pavel Kříž a velkou Praha, která ovšem představuje úplně jiná města...

Mission Impossible: Ghost Protocol, USA 2011, akční, 133 min., režie: Brad Bird, hrají: Tom Cruise, Paula Patton, Jeremy Renner, Simon Pegg, Tom Wilkinson, Ving Rhames a další

Monstra oceánů 3D – pravěké dobrodružství

V naučném filmu z dílny National Geographic ožívají ve 3D výjimeční mořští plazi z éry dinosaurů: americký Středozápad je pokryt obrovským vnitrozemním mořem, v němž vládnou kolosální stvoření od dlouhokrkého Styxosaura a mořských ozubených ptáků po šestimetrové "buldočí" ryby Xiphactinuse a Tyranosaura Rexe oceánů - dvanáctimetrového predátora Tylosaura.

Monstra oceánů, USA, 2007, 40 min., režie: Sean Phillips

Červené střevíčky

Nově restaurovaný, ve svém žánru nepřekonaný film z baletního prostředí o zhoubné rivalitě „umění vs život“. Začínajícího skladatele Crastera potká neuvěřitelné štěstí: slavný baletní impresário Lermontov ho pověří, aby pro něj napsal hudbu k baletu s názvem Červené střevíčky podle Andersenovy pohádky o dívce, která nechce nic víc než tančit. Když ve výloze objeví červené střevíčky, je o jejím osudu rozhodnuto. Jakmile je získá, opustí domov a tančí celým světem...

Červené střevíčky, VB 1948, 135 min., režie: Michael Powell, Emeric Pressburger, hrají: Adolf Wohlbrück, Moira Shearerová, Marius Goring, Albert Bassermann a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám