Hlavní obsah

New York proti L.A.: na filmu roku se kritici z opačných konců USA neshodnou

Novinky, Stanislav Dvořák

Spolek filmových kritiků v New Yorku považuje černobílý snímek The Artist (Umělec) za nejlepší dílo roku 2011. Jeho režisér Michel Hazanavicius byl navíc poctěn jako nejlepší režisér roku. Avšak podobná porota v Los Angeles má jiného favorita: film The Descendants (Děti moje).

Článek

Kritici se setkali v New Yorku v neděli a udělili vedle hlavní ceny ještě čtrnáct dalších. Letos si pospíšili, protože vyhlašovat ceny v lednu nebo únoru je podle nich neúčinné, svět je už oceněními přeplněn a nikdo tomu nevěnuje pozornost. Stejný film navíc ocenili i odborníci z American Film Institute a spolku Boston Film Critics.

Nejlepším hercem byl vyhlášen Michael Shannon (Take Shelter – nemá český titul), nejlepší herečkou Meryl Streepová (The Iron Lady – Železná lady). Ve vedlejších rolích zazářili Albert Brooks (Drive – nemá český titul) a Melissa McCarthyová (Bridesmaids – Ženy sobě).

Nejlepší kameru má Emmanuel Lubezki (The Tree of Life – Strom života), scénář Alexander Payne, Nat Faxon a Jim Rash (The Descendants – Děti moje) a nejlepší neanglicky mluvený film je prý letos A Separation.

V L.A. oslavují Payna a Malicka

Kalifornští recenzenti to ale vidí jinak: nejlepší je drama Alexandera Payna The Descendants o krizi současné americké rodiny. Nejlepším režisérem také v L.A. nemůže být neznámý Francouz, lépe jim vyhovuje Terrence Malick (režisér Stromu života).

Nejlepší herečkou byla zvolena Yun Jung-Hee z filmu Poetry (Poezie) a druhá skončila  Kirsten Dunstová z Melancholie. Michael Fassbender zase předběhl v New Yorku oblíbeného Michaela Shannona v kategorii herců.

Jessica Chastainová vítězí ve vedlejších rolích (cena je společná za několik filmů) a mezi muži byl oceněn Christopher Plummer (Beginners - Začátky). A Separation vítězí v kategorii scénářů a konečně kamera, alespoň v tom se západní a východní pobřeží shoduje, exceluje díky Emmanuelu Lubezkému ve Stromu života.

Reklama

Výběr článků

Načítám