Hlavní obsah

Johnny Depp se naložil do lihu a baví

Novinky, Stanislav Dvořák

Do kin přichází Rumový deník Johnnyho Deppa a režiséra Bruce Robinsona, který vznikl podle literární předlohy Huntera S. Thompsona. Příběh z počátku 60. let se necpe do mainstreamu a jemně baví.

Článek

Neúspěšný spisovatel a alkoholik (Johnny Depp) odjíždí z USA do Portorika, kde se mu nabízí zdánlivě atraktivní práce pro jakýsi lokální list. To ještě netuší, že majitel v podstatě krachuje a že místo dostal proto, že ho nikdo jiný nechce.

Po nemilém setkání s cynickým šéfem, který odhalí lži v životopise i jeho alkoholismus, se pustí do práce. Jenže list nemá zájem o kvalitní články, jen o bláboly o krásných hotelech a plážích. "Američani nechtějí slyšet, co je tady špatně, ale co je tady dobře," říká nováčkovi a hází mu na hlavu investigativní reportáž.

Frustrovaný mladík se radši pustí do kšeftů s místním lumpem (Aaron Eckhart), který chce jeden nedotčený ostrůvek proměnit ve velké hotelové centrum. Ale obchod nedokončí - mezi nimi totiž stojí žena příliš krásná na to, aby to Johnny Depp mohl nechat jen tak.

Robinsonovi se podařilo propojit drama (firmy ničící přírodní zdroje, nehorázné okrádání původních obyvatel) se subtilní komedií o lásce a hektolitrech rumu. Ač příběhu někteří  vytýkají roztříštěnost, z jiného pohledu jde spíše o pestrost motivů.

Politika dodává zpočátku skrývané romanci mezi Deppem a Amber Heardovou šťávu. Debaty kolem ní bývají vtipné (penzionovaný generál by nejraději atomovou bombou vymazal Kubu z mapy a liberálové jsou podle něj "komunisti, kteří mají vysokou školu") a na pozadí docela podařené komedie (honičky v autech, gagy s drogami) se režisér nebojí otvírat vážné otázky odpovědnosti USA za stav třetího světa nebo dilemata novinářů (kolik pravdy lze otisknout o korporacích atd.). A při tom všem ještě zbyde čas na to, aby se kamera s gustem rochnila v tropické nádheře Portorika.

Depp tu vytvořil sympaticky rozpolceného hrdinu, který koketuje s ďáblem, ale nakonec se mu postaví a vyhlásí věčnou válku. Za pozornost stojí i tragická postava neustále opilého nacisty Moburga (Giovanni Ribisi), který kvůli závislosti ztrácí kontakt s realitou.

Celkové hodnocení: 75%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám