Hlavní obsah

Husa na provázku představí svého Janáčka v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno/Praha

Pražskou premiéru bude mít v sobotu a neděli v Arše nová inscenace divadla Husa na provázku: Leoš aneb Tvá nejvěrnější. Hru Milana Uhdeho a Leoše Štědroně, kteří jsou i autory slavné Balady pro banditu, režíroval Vladimír Morávek.

Článek

Ve hře je Janáček představen jako mladý muž a zralý tvůrce. Neukazuje ho však jen jako geniálního tvůrce, ale také jako hravého, i když neústupného člověka. Hra přibližuje jeho podivuhodný život.

Nejde však o paján, ale o odhalení lidských stránek skladatele. Inscenace se odkazuje i ke Kunderovi a k jeho Směšným láskám, což je patrné už z rozšířeného názvu Mistr a jeho život a hudba a Smrt aneb Jak Dílo ze zapadlé moravské vesnice dobylo celý svět čili Sešity (poměrně směšných) lásek. Na scéně se objevuje Kamila, které věnoval Káťu, ale také manželka Zdeňka a také Paní S., tedy smrt.

Milanu Uhdemu pomohl s hrou velký milovník Janáčka a jeho díla, skladatel Miloš Štědroň. Do představení jsou zakomponovány motivy z jeho oper a komorních děl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám