Hlavní obsah

Ocenění pro britského režiséra Nicolase Roega

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britského režiséra Nicolase Roega poctí londýnští filmoví kritici, sdružení v organizaci London Film Critics’ Circle, čestnou cenou Dilys Powell for Excellence. Stane se tak za jeho přínos kinematografii. Ocenění si třiaosmdesátiletý režisér převezme na slavnostním ceremoniálu, který se uskuteční 19. ledna 2012 v Londýně.

Foto: Profimedia.cz

Nicolas Roeg

Článek

„Touto cenou mě skutečně překvapili,“ řekl serveru BBC režisér a s humorem sobě vlastním dodal: „Když čtu některé ze starých recenzí na své filmy, váhám, jestli mám děkovat, nebo odpouštět.“

Byť některé recenze na jeho filmy nebyly skutečně příliš pochvalné, úspěch u kritiky si Roeg získal především za režii svého prvního filmu Představení z roku 1970, který byl nominovaný na cenu BAFTA.

Následovaly známé a úspěšné snímky Walkabout (1971) a Muž, který spadl na Zem (1976) se zpěvákem Davidem Bowiem v hlavní roli. V roce 1990 natočil adaptaci knihy Roalda Dahla Čarodějnice. Čestné ocenění od organizace London Film Critics’ Circle před ním dostali Quentin Tarantino, Dirk Bogarde, Richard Attenborough, Julie Waltersová, Judi Denchová nebo Kristin Scott Thomasová.

Reklama

Související témata:

Související články

Markýz de Sade - panychida za Marata

Jenom v Brně se v 60. letech systematicky věnovali brechtovskému divadlu. Pokračovatelem Bertolta v Německu byl Peter Weiss, příslušník intelektuální evropské...

Výběr článků

Načítám