Hlavní obsah

24 hodin v akci, 24 hodin u televize

Právo, Eva Zajíčková

TV Nova začíná v úterý ve 21:50 vysílat americký akční seriál 24 hodin, který získal Zlatý globus a je považován za nejlepší dílo svého druhu. Hodinu po hodině předvádí americký jeden den v životě agenta Jacka Bauera. Každý týden uplyne jedna epizoda a zároveň jedna hodina, kdy Bauer bojuje o život.

Článek

Do akce ho vrhne noční telefon. Za 24 hodin musí najít muže, který chce zavraždit kandidáta na prezidenta, i svoji rebelantskou dceru Kimberly, která uprostřed noci tajně zmizela z domu.

Seriál stanice FOX se stal senzací na americkém televizním trhu. Od jara roku 2002 ho sledovalo 10 miliónů lidí. Teď si od něj hodně slibuje Nova. Důkaz: poprvé za deset let své existence propaguje svůj pořad na billboardech. Tvář Kiefera Sutherlanda, který hraje agenta Jacka Bauera, shlíží týdny i na cestující na zastávkách hromadné dopravy.

Nova spojuje naděje s obavami

"Jsme na seriál pyšní, ale taky se i trochu bojíme. Naši diváci nejsou zvyklí, aby jednotlivé epizody odpovídaly reálnému času," přiznal náměstek pro program Novy Pavel Zuna.

Scenárista Joel Surnow vystavěl napínavý příběh na dvou mimořádných situacích: "Museli jsme přijít na to, co by člověka přimělo být vzhůru 24 hodin. Určitě by to byl atentát na prezidenta, to bylo jasné hned. A pak to muselo být něco soukromého. Mám dceru, kdyby se ztratila, jistě bych neusnul a hledal ji."

Seriál zaujal kritiky

Napínavý příběh nadchl i kritiky: posbíral deset nominací na televizní cenu Emmy, dvě nominace na Zlatý glóbus a dvě nominace na cenu Amerických televizních kritiků. Líbil se scénář, kamera i Sutherland. Ten za svou první televizní roli získal Zlatý glóbus. Syn známého hollywodského herce se televizi dosud raději vyhýbal, což změnilo až 24 hodin. "Nové seriály, jako jsou Sopranovi, Sex ve městě nebo Ally McBealová nabízejí nepopiratelné kvality, které ve filmu prostě spatřit nemůžete. Myslím, že jsme udělali něco, co tu dlouho nebylo. Je to opravdový thriller, je to jako velká karnevalová jízda, která vás nutí být nervózní," míní.

V roli agenta Bauera, což je obyčejný otec rodiny, prý uviděl příležitost vymanit se ze škatulky tvrdých chlapů, které v poslední době často hrál: "24 hodin pro mne byl jako závan čerstvého vzduchu!"

Divák ho zastihne ve chvíli, kdy se s manželkou Teri (Leslie Hopeová) pokoušejí dát do pořádku nepříliš šťastné manželství. "Nejsem ideální matka. Dcera mne nemá ráda a já zase nemám příliš ráda ji, ale i přesto se snažím být dobrým rodičem. To je důvod, proč je příběh tohoto seriálu tak blízký realitě, kterou všichni žijeme," míní herečka, která má za sebou narozdíl od Sutherlanda řadu televizních rolí a kromě toho už deset let řídí vlastní divadelní společnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám