Hlavní obsah

Kontroverzní dokument o automobilce pokřtili v Nošovicích zelím

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rušno bylo v úterý odpoledne před hlavní bránou nošovické automobilky Hyundai. Režisér Vít Klusák sem ve společnosti okřídleného anděla přijel pokřtít DVD s úspěšným a kontroverzním filmem Vše pro dobro světa a Nošovic.

Foto: Aleš Honus , Právo

DVD s filmem bylo pokřtěno před hlavní bránou automobilky, osobně přítomen byl režisér filmu Vít Klusák (uprostřed). Několik kopií filmu se na místě prodalo, případně rozdalo.

Článek

Několik kopií filmu Klusák se svým doprovodem prodal za výrobní náklady 100 korun zaměstnancům, odcházejícím ze směny. Někteří zaměstnanci, kteří se zaplacením váhali, film obdrželi zdarma.

DVD pokřtil kysaným nošovickým zelím za doprovodu řízné dechovky bývalý dělník automobilky, který kvůli svému účinkování ve filmu přišel o práci. Celá akce proběhla bez incidentů.

Kritika pracovních podmínek

Dokument Vše pro dobro světa a Nošovic s humorem, ale bez výsměchu zobrazuje malou vesnici, kde před několika lety vznikla továrna na zelené louce. Film je velmi kritický mimo jiné vůči pracovním podmínkám, které v automobilce v době natáčení panovaly. „Je to groteska o poli, na kterém rostou auta,“ tvrdí Klusák o svém filmu.

Dokument byl od své premiéry v únoru 2011 vybrán a uveden více na více než dvaceti festivalech u nás, ale také třeba v Německu, Rakousku, USA, Brazílii či v Mexiku. „Kromě samotného filmu v nezkrácené verzi jsme na DVD přidali i 20 minut vystřižených scén a některé jsou skutečně kuriózní,“ dodal Klusák.

Vztah Boha k automobilovému průmyslu?

Na DVD je podle něj například filozofická úvaha PR manažerky Hyundai o vztahu Boha a automobilového průmyslu, konfliktní rozhovor s bývalým hejtmanem Evženem Tošenovským či scéna, jak mluvčí firmy Petr Vaněk doprovází Mikuláše, čerta a anděla do Základní školy v Nošovicích. „Krátce po premiéře si film na DVD vyžádala jihokorejská ambasáda, a když jsme se ptali, co tím sledují, tak nám odepsali, že jde o standardní postup,“ dodal Klusák.

DVD s filmem o Nošovicích zahajuje novou dokumentární řadu Česká radost - video edice. „Pod stejnou značkou se na DVD objeví řada dalších tuzemských dokumentárních filmů, které se letos nebo i v minulých letech zúčastnily soutěže Česká radost na Mezinárodním festivalu dokumentárního filmu Jihlava. Tato sekce festivalu garantuje výběr toho nejlepšího, co český dokument nabízí,“ uvádí Richard Němec z distribuční společnosti, která za novou edicí stojí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám