Hlavní obsah

Nová alba: Posmrtná deska Amy Winehouseové, novinka Korn i výběrovka Rammstein

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amy Winehouseová zemřela v červnu letošního roku. Její rodina uvolnila několik písniček na to, aby byly vydány na albu jako posmrtná nahrávka. Stalo se tak tento týden a na světě je kolekce, která bude rozhodně poutat pozornost. Vyšla také překvapující novinka amerických Korn či výběrové album německých Rammstein. Nabídka je samozřejmě mnohem širší.

Článek

Amy Winehouse: Lioness: Hidden Treasures

Na posmrtné desce britské zpěvačky jsou původní verze některých písniček z Amyiných desek, dosud nevydané skladby i coververze jejích oblíbených písní. Singlovou Our Day Will Come původně nahráli v roce 1963 američtí rhythm’n’bluesoví Ruby & The Romantics, Will You Love Me Tomorrow nahrála v roce 1960 americká dívčí skupina The Shirelles, Valerii nahráli v roce 2006 britští The Zutons, bossa novu The Girl from Ipanema a pak od začátku šedesátých let kdekdo. Na kolekci je i duet Body And Soul, který napsal Johnny Green už v roce 1930 a Winehouseová jej na začátku letošního roku nahrála s Tonym Bennettem.

Lioness: Hidden Treasures skutečně nelze vnímat jako nové album zesnulé zpěvačky. Je to vzpomínka, jejímž smyslem bylo předložit fanouškům nahrávky, které by za jiných okolností neměly šanci být publikovány. Winehouseová se na kompilaci představuje jako výtečná zpěvačka s úžasným citem pro blues, soul, jazz i swing.

Tahle deska by také mohla odpoutat pozornost od jejího nestřídmého osobního života plného návykových látek a znovu razantně poukázat na její skutečný talent. V každé písničce zpívá uvěřitelně a opravdově. Procítila příběhy skladeb a do svého výrazu evidentně včlenila i fragmenty svých osobních bolestí.

Universal Music

Rammstein: Made In Germany

Ostré kytarové riffy, pochodové rytmy, syrový zpěv Tilla Lindemanna, nadto skvělé koncerty s úžasnými pyrotechnickými i technickými efekty. To je německá skupina Rammstein, jež se na hudební scéně pohybuje od roku 1994 a která v listopadu koncertovala v pražské O2 Aréně zatím naposledy. Made In Germany je první klasické „the best of“ této skupiny. Dosud totiž na výběrových kompilacích vydávala hlavně singly a videoklipy. Toto album je přesně dělané pro ty, kteří mají v repertoáru Rammstein rádi především „špičky ledovce“.

 Universal Music

Korn: The Path of Totality

The Path of Totality je experimentální album, na kterém američtí Korn přeřadili rychlost a prozkoumávají nové území. Pravověrní fanoušci nebudou asi překvapeni - Korn jsou od počátku devadesátých let kapelou, která ráda mění pravidla hry. Na The Path of Totality spolupracovali s nejlepšími  dubstepovými a elektronickými producenty (Skrillex, Excision, Datsik, Noisia, Kill the Noise, 12th Planet). Výsledkem je něco zcela nového, přesto jsou to ryzí Korn.

„Titul The Path of Totality odkazuje na skutečnost, že abyste viděli naprosté zatmění slunce, musíte být na jednom přesném místě v jednu přesnou dobu,“ říká zpěvák Korn Jonathan Davis. „Takhle tohle album vzniklo. Myslím, že tak to cítí i všichni producenti. Něco takového se už nezopakuje.“

Album vychází jako jedenáctipísňové CD a jako special edition CD s bonusovými tracky a s DVD The Encounter s nezkráceným koncertem, který kapela odehrála uprostřed 270 metrů širokého kruhu v obilí v Bakersfieldu. Vydání doprovodí nový singl Narcissistic Cannibal, kde společně s kapelou účinkují Skrillex a Kill The Noise.

 Supraphon/Warner Music

Tina: S.E.X.Y.

Slovenská zpěvačka Tina se stala senzací v roce 2006, kdy vydala druhé album Chillin’. Získala pět slovenských výročních hudebních cen a písnička Viem, že povieš áno byla dlouhou dobu nejhranější ve slovenském éteru. Rozhlasový prostor si Tina udržela i v dalších letech, nejúspěšnější písní byl v tomto ohledu Príbeh, duet s Rytmusem, který bodoval jak na Slovensku, tak v Čechách. Písničku napsal Tomi Popovič, slovenský r’n’b zpěvák a skladatel s kontakty v Americe. Pod jeho producentským dohledem vznikla i novinka, pracovně nazvaná 2012. Připomeňme, že Tina patří k nejpopulárnějším interpretům nejen na Slovensku. Pronikla též na české TV obrazovky, když spolumoderovala Česko-Slovenskou SuperStar.

EMI Music

Rihanna: Talk That Talk

Zpěvačka Rihanna vydala nové album Talk That Talk. Kromě toho, že některé písničky z alba představí dnes večer v pražské O2 Aréně naživo, přinesla sérii spotřebních rádiových mixů, které se nyní budou na světových vlnách hrát do omrzení. Bohužel.

Šesté album zpěvačky z Barbadosu není sice ničím zajímavé, je ale podlézavé, zpívánkové a producentsky i zvukově nazdobené tak, aby splňovalo požadavek doby – aby byl pop jednoduchý, prvoplánový a připomínal něco, co už posluchač někdy slyšel.

Rihanna na to šla od lesa. Jako by se před vstupem do studia vypravila k někomu, kdo má ve své diskografii všechna stará alba Cindy Lauperové, Sandry, Madonny a novější pokusy Lady Gaga, Christiny Aguilery nebo Beyoncé. Poctivě je naposlouchala, ukázala na melodie, které se jí líbily, a nechala je přetvořit. Je jasné, že písně, které pro kolekci vznikly, nedosahují takové nadčasovosti, jako písně vzorů. O to ale nejde. V popu, v němž se pohybuje Rihanna, se dnes počítá pouze „teď a tady“.

Tuhle desku lze pustit na diskotéce a návštěvníky bude bavit od začátku do konce. Domu si z ní ale neodnesou žádnou konkrétní vzpomínku, protože Talk That Talk žádné nedává. Taneční beat zdobí všechny skladby, skučení Rihanny je slyšet neustále, melodie mnohdy připomínají rýmovánky k pohádkám a aby byla nahrávka „hvězdná“, přišel si s Rihannou zazpívat Jay-Z. V té skladbě jí ale mohl sekundovat kdokoliv. Třeba zvukař.

Universal Music

The Black Keys: El Camino

Sedmé album amerického tandemu The Black Keys, který má na svém kontě dva zisky prestižní ceny Grammy, je na světě. Zpěvák a kytarista Dan Auerbach a bubeník a producent Patrick Carney poněkolikáté smísili rock, popové melodie, punkovou energii a bluesovou krásu. S produkcí jim pomohli Akron a Danger Mouse z Gnarls Barkley.

Nahrávalo se v Nashville a na rozdíl od předešlých počinů je tento více bezprostřední a rock’n’rollový, k tomu také dostatečně syrový a oldschoolový. Lze očekávat, že si za ně kapela příští rok vybere zase nějaké ceny.

 Supraphon/Warner Music

Rytmus: Fenomén

Výrazná osobnost česko-slovenského rapu už před časem překročila hiphopové hranice. Rytmus je komerčně nejúspěšnější slovenský interpret posledních let. Předešlé album Kral z roku 2009 se dobře prodává dodnes, z undergroundového rappera se stala celebrita a také porotce Česko-slovenské SuperStar.

Novinka Fenomén patří k nejočekávanějším počinům. Rytmus na desce tradičně rapuje, ale také zpívá. O hudbu se tentokrát postarali producenti Sukowach, S3rious, Superstar O., Heron, Mad Skill, Vybe Beatz a Tomi Popovič, se kterým už Rytmus točil v minulosti (Príbeh).

 EMI Music

Dara Rolins: Stereo

Po téměř pětileté pauze vydává zpěvačka Dara Rolins své v pořadí dvanácté sólové album. Na tomto počinu s ní spolupracovala celá řada známých osobností české, slovenské i zahraniční hudby. O produkci se postarali rovným dílem Mark „Substance“ Davis, producent a kytarista britské kapely Kosheen, a Jan Kleník, kterého známe jako mozek jedné z nejoriginálnějších českých elektronických kapel Ohm Square nebo soft-elektronického projektu Skleník.

EMI Music

Nickelback: Here And Now

Tři roky museli fanoušci kanadských Nickelback i další rockoví nadšenci čekat na nové album. Konali tak jistě s nedočkavostí, neboť čtveřice z Alberty si v minulosti vysloužila lichotivé přídomky, včetně toho o pokračovatelích Led Zeppelin.

Novinka Here And Now není nejlepší v její diskografii. Je přesto solidní, potřebně jiskřivá, energická a plná předností, které kapela v minulosti do svého portfolia nasála.

Složena je z ostrých kytarových riffů, syrových motivů, přímočarých písniček a také skladeb takříkajíc pro média. Chybí jí naopak umělecký posun, písnička nebo motiv, který by Nickelback vylepšil reputaci a dovolil by nadále věřit tomu, že právě oni uchovají gruntovní rock v dobré kondici a obalí jej porcí výlučnosti.

Deska je nahraná především pro spotřebitele, ne tolik pro hudební nadšence a hledače. Není na ní skladba, jejíž „před verzi“ bychom na počinech Nickelback v minulosti neslyšeli. Jsou na ní naopak všeobecně rozšířené podbízivé zkratky, například pokřik „hey yeah, hey yeah“ ve When We Stand Together. Příjemnou písničku Lullaby jako by už Nickelback v obměnách v minulosti napsali nejméně třikrát a ani Chad Kroeger ve svém pěveckém výrazivu nenašel nic víc než dravou přímočarost, erotičnem nabitou baladičnost a napětí zjevující se v momentech dynamických zvratů v písničkách či těsně před melodickou pointou.

Přesto je to v zásadě dobré album. V textech se objevují témata lásky k ženám, k alkoholu i mezilidského přátelství, písničky mají poctivý rockový ráz evokující kapely konce osmdesátých let a jsou z profesního hlediska odvedeny tak kvalitně, jak kvalitní Nickelback jsou.

Supraphon/Warner Music

Sigur Rós: Inni

První koncertní počin islandské kapely Sigur Rós, která si získala za svou dosavadní hudební práci doslova kultovní status. Album sestává ze dvou CD a černobílého dokumentu vepsaného do DVD. jde v podstatě o kompletní dokument z podzimního a zimního turné Sigur Rós v roce 2008. Dokument natáčel režisér Vincent Morissete, který už točil podobný snímek například s Arcade Fire. Jde o syrové a neobvykle efektní záběry, které dokumentují emoce na vystoupeních kapely a emoce mimo pódium. Kapela i režisér se snažili vytvořit nahrávku, která přinese kompletní vhled do atmosféry života kapely na pódiu a na celém turné.

 Isound

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám