Hlavní obsah

Po odvykací kůře a pěti albech je Williams zářící hvězdou

Novinky, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Málokdo ve Velké Británii a v Evropě pochybuje o tom, že největší současnou popovou hvězdou je Angličan Robbie Williams. V listopadu loňského roku vydal své již páté album Escapology a než se nadál, pozlatil jej v jedenácti zemích světa.

Článek

Platinové ocenění obdržel na devíti místech: v Německu získal platinu dvojitou, doma v Anglii čtyřnásobnou a v Irsku dokonce pětinásobnou.

Česká pobočka společnosti EMI v lednu ohlásila, že i ona mu posílá platinový dárek, ze Slovenska za ním ve stejné době putoval prezent zlatý. Williams se tak svému vydavateli bohatě odměnil za to, že s ním podepsal smlouvu na čtyři další desky za rekordních 75 miliónů liber.

Nahradil Dianu

"Žiju velice příjemným životním stylem a jsem na to zvyklý. Možná ale jednou přijde doba, kdy se budu muset podívat na svůj život zvenčí a zeptat se sám sebe, proč to vlastně všechno dělám. Někdy si to užívám a děkuji přitom Bohu za to, že mi dal nadání. Jindy si říkám, že platím dost velké účty," svěřuje se osmadvacetiletý Williams.

Daně za slávu platí zejména doma v Británii. Tvrdí se, že po smrti oblíbené princezny Diany je největším lákadlem pro tamní bulvární tisk on. Novináři za ním posílají dívky i chlapce a nutí je k tomu, aby ho přemluvili k sexu či požití drog. Exkluzivní informace o interpretovi od nich pak prý nakoupí za sumu, která se rovná několika letům nicnedělání. Dosud se mu na kobylku nedostali.

V USA ho nevzali vážně

Williamsovi ale popularita doma nestačí. Odvěkou zásadou v hudebním byznysu je proslavit se na obou stranách Atlantického oceánu a on proto míří do Spojených států. Tam jej posluchači dosud neberou tak vážně. První propagační turné v roce 1999 navíc nedopadlo slavně a Williams se poté rozhodl soustředit na již prozkoumaná teritoria.

Předloni ovšem vydal výtečné swingové album Swing When You"re Winning, z něhož dýchla neodolatelná šantánová atmosféra z dob největší slávy Franka Sinatry. V tu ránu v Americe zbystřili pozornost. Sinatra je jejich ikona a Williams si pootevřel vrátka.

Letos v létě ale hodlá obrazit Evropu. Do Čech se zcela jistě nedostane. Částka za jeho koncerty je pro zdejší pořadatele astronomická. "Když jsem v Británii nebo někde v Evropě, je to trochu boj. Je hezké, že za mnou lidé chodí, lichotí mi, říkají o mně hezké věci. Moje ego roste. Jsou ale také lidé, které rozčiluje už jenom moje existence, což je hrozné. Nevím, co s tím mám dělat."

Absolutní peklo v Take That

Williams se narodil 13. února 1974 ve Stoke On Trent ve Staffordshire v Anglii. Od roku 1991 působil v chlapecké skupině Take That, která se stala nesmírně slavnou, byť byla postavena na zakázku vydavatelské gramospolečnosti po vzoru tehdy věhlasných New Kids On The Block.

Williams na tu dobu vzpomíná jako na absolutní peklo, navíc si prý díky časté opilosti mnoho nepamatuje. V pětadevadesátém se skupina rozpadla a Williams si užíval nastřádaných peněz i popularity. Za rok se ale rozhodl pro sólovou kariéru, které předcházely singl Freedom, skladba převzatá z repertoáru zpěváka George Michaela, a odvykací protialkoholní a protidrogová kůra.

Kromě talentu nabízí vtip

Jeho první album Life Thru A Lens bylo vcelku veselé, ovšem trvalo dlouhou dobu, než si našlo místo v houfu dalších. Podařilo se to skladbě Angels a deska se až dvacet osm týdnů po vydání dostala na nejvyšší britskou hitparádovou příčku.

Desky I"ve Been Expecting You a Sing When You"re Winning se prosazovaly mnohem snadněji. Rozhodly o tom, že se Williamsovo jméno začalo v hudebním průmyslu vytrvale skloňovat, a určily jeho strategii. Vedle svého talentu totiž nabízí i vtip- zřetelné je to zejména ve videoklipech, pozorovat to lze i v textech, v nichž se snaží nic podstatného neřešit, spíše se na svět jen tak dívat.

Okna jsou zavřená

Když předloni vydal swingové album Swing When You"re Winning, rozšířil své pole hudební působnosti a dokázal, že jeho ambice nejsou pouze komerční, nýbrž i umělecké. Proto pak mohl na loňském Escapology sahat k nejrůznějším vlivům a nahrát své nejbarevnější album vůbec.

"Někdy dny probíhají tak, že jsem ráno ten nejrozumnější člověk na světě a večer mám chuť shodit sám sebe z balkónu. Absolutní změna. Ale zrovna teď žádný balkón nemám, a okna jsou zavřená," uzavírá Williams hodnocení sebe sama.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám