Hlavní obsah

Kravitz dostal od Francouzů Řád umění a literatury

Novinky, Stanislav Dvořák

Americký funk-rocker Lenny Kravitz obdržel ve Francii Řád umění a literatury. Je to nejvyšší ocenění, jaké může francouzský ministr kultury udělit.

Foto: Stephen Hird, Reuters

Lenny Kravitz

Článek

Ministr Frédéric Mitterrand se při ceremoniálu zmínil, že Kravitz je výjimečný v tom, že se osvobodil od bariér mezi černou a bílou hudbou, což dlouhodobě chválí i hudební kritika. Kravitz dodal, že pro něj hodně znamenal francouzský hudební festival v roce 1989 v Rennes, prý změnil jeho kariéru "přes noc".

"Zní to jako pohádka, ale je to tak," ujišťoval. "Když jsem začínal, moc se mi v USA nedařilo, ale tou nocí to vše začalo, jako kdyby tam byla zkoncentrovaná všechna pozitivní energie."

Kravitz má Francii velmi rád, často tam pobývá a také nahrával některé své písně v Chateau des Condes. Jeho alba mají v zemi větší úspěch než v Americe, třeba jeho poslední počin to dotáhl na sedmou příčku francouzské hitparády.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lenny Kravitz: Ať vládne láska!

Kravitz nedávno vystupoval i v Praze a sklidil nadšení plné O2 Arény. Prezentoval mimo  jiné deváté studiové album Black & White America. Slavný multiinstrumentalista a zpěvák je jedním z mála interpretů, kteří dokážou osobitě skloubit to nejlepší z rhythm and blues s hutnou hardrockovou kytarou, tak jako to kdysi dělali Edgar Winter, Mandrill, Funkadelic a Sly and the Family Stone. Jeho soul-funk-rockové písničky působí jako retro, ale vždy živelné a perfektně odzpívané.

Stejný řád mají dostat také Vanessa Paradis, Martin Scorsese, Bob Dylan či George Clooney.

Reklama

Související články

Kravitz to zase dokázal. Geniální retro

Americký zpěvák, multiinstrumentalista a skladatel Lenny Kravitz opět potěšil české fanoušky v O2 Aréně. Jezdí k nám často a jeho koncerty s věkem jen zrají.

Výběr článků

Načítám