Hlavní obsah

Český bubeník Marthus se dostal do světové špičky

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třicetiletý Martin „Marthus“ Škaroupka je český bubeník, který si splnil sen a momentálně je členem jedné z nejslavnějších metalových skupin světa, britských Cradle Of Filth.

Článek

Brněnský rodák se zpočátku věnoval hře na klavír. Už v dětství ale přesedlal k bicí soupravě, které se začal věnovat intenzivně. Všechen svůj čas pak zasvětil hudbě, založil skupinu Inner Fear, hrál s formacemi Happy Death, Melancholy Pessimism, Root, Dogma Art, Symphonity, a když mu začala být česká scéna malá, vyrazil do zahraničí zužitkovat své úsilí i talent.

„Osm let jsem se pohyboval jen na české scéně a za tu dobu jsem se podílel na nějakých osmnácti nahrávkách. Pak jsem si uvědomil, že tu už jako muzikant nemám kam jít. Chtěl jsem se živit metalovou hudbou a jedinou cestou bylo zkusit to v zahraničí,“ řekl Marthus Právu.

Chodil po klubech a rozdával nahrávky

Přesunul se do Londýna, do tamních médií dal inzeráty, chodil po klubech a rozdával své profilové nahrávky. Ozvali se mu Mantas, skupina z Newcastlu, v jejímž čele stojí kytarista legendárních Venom přezdívaný Mantas.

„Přestěhoval jsem se do Newcastlu, hrál v Mantas, a když jsem se pak vrátil domů, v roce 2006 se ozvali Cradle Of Filth,“ pokračuje Marthus. „Angažmá u nich mi umožnilo živit se metalovou hudbou. Bonusem k tomu je cestování, možnost poznávat spoustu zemí a lidí.“

V České republice nadále bydlí. S Cradle Of Filth je v době turné, když se nahrává album nebo na ně zkouší. „Když sednu v Brně do letadla na Londýn, jsem tam dřív než autobusem z Brna v Praze,“ usmívá se Marthus.

Před pár dny absolvoval v Česku i na Slovensku sérii hudebních workshopů. Adeptům bubenického řemesla předváděl svou hru, odpovídal na dotazy a především byl živým důkazem toho, že i český muzikant může být součástí světové špičky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám