Hlavní obsah

Ostravské divadlo připravuje muzikál Mrazík

Právo, Aleš Honus

Postavy z nejznámější ruské filmové pohádky Mrazík ožijí od 8. prosince na jevišti ostravského Divadla Jiřího Myrona. Po čtrnácti letech od svého vzniku zde zakotví stejnojmenný muzikál, který v minulých letech obletěl zimní stadióny České republiky i Slovenska a vidělo ho 1,3 miliónu diváků.

Článek

Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě bude Mrazíka uvádět jako první kamenné divadlo v Česku. Slavný „ledový muzikál“ obsahuje nejenom původní filmovou hudbu, ale i nové písně, které napsal ostravský skladatel Boris Urbánek a otextoval známý ostravský herec Jiří Sedláček, jenž si v inscenaci zahraje a zazpívá v hlavní roli Mrazíka.

Autor a majitel muzikálové licence Boris Urbánek tvrdí, že divadelní verze bude obsahovat úplně stejnou hudbu a příběh, jevištní zpracování ale bude zcela jiné. „Na rozdíl od zimních stadionů bude v divadle vše živě. Orchestr, herci i zpěváci, což bylo na ledě z technických důvodů nemožné. Tam šlo o jakousi rozhlasovou pohádku z playbacku s pantomimou a tancem na ledě. Teď jsem pro orchestr napsal novou instrumentaci,“ řekl Boris Urbánek.

Diváci se budou moci těšit v režii Ondřeje Davida na všechny postavy, známé z filmové předlohy, a to nejenom na půvabnou Nastěnku a domýšlivého Ivánka, ale i na Marfušu s macechou, dědu Mrazíka Babu Jagu, Dědečka Hříbečka i loupežníky.

„V divadelní verzi Mrazíka nebude chybět ani chaloupka na kuří nožce, sáňky samochodky, ani Mrazíkovy saně či zasněžená jedlička, hůl Mrazilka i pravý sníh,“ dodává umělecká šéfka muzikálového souboru Gabriela Petráková.

V roli Ivánka budou zpívat Robert Jícha, Lukáš Vlček nebo Peter Svetlík. Nastěnku budou alternovat Martina Šnytová a Veronika Gidová. Do role Baby Jagy inscenátoři obsadili hned tři muže – Romana Haroka, Marcela Školouta a Libora Olmu.

Představení je pochopitelně určeno pro celou rodinu, dětští diváci navíc mohou získat sympatický dárek. „Jako připomínku představení jsme pro děti připravili pexeso a omalovánky z výtvarných návrhů kostýmů k postavám muzikálu. K dispozici budou na všech prodejních místech a také přímo v divadle. Součástí programu pak budou oboustranné obrázky čtyř hlavních postav, které si děti budou moci vystřihnout, a získat tak loutky, se kterými si třeba doma zahrají svou verzi Mrazíka,“ dodala Petráková.

První premiéra se uskuteční v Divadle Jiřího Myrona 8. prosince, druhá premiéra s jiným obsazením hlavních rolí pak o dva dny později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám