Hlavní obsah

Ať se dnes co chce děje, hurá na čaroděje

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víme, že pohádku Dlouhý, Široký a Bystrozraký má na svědomí Karel Jaromír Erben. Kdo ji ale zdramatizoval pro brněnské Divadlo Radost, neprozrazuje se. Pro historii bude zaznamenáno, že na scénu uvedla tři zvláštní kamarády, kteří princovi pomohli najít začarovanou princeznu, režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Dlouhý (Jan Bradáč), Široký (Leona Ondráčková) a Princ (Jiří Š. Hájek)

Článek

Také se v programu uvádí, že kostýmními návrhy, loutkami a scénograficky vyšperkovala příběh pro všechny divácké kategorie Blanka Šperková a hudbu složil Vlastimil Peška. S Pavlem Polákem napsal i texty písniček.

Z Moravy a z Kytice

Hra mistra Anonyma se drží předlohy. Král hledá pro synka nevěstu, ten se zamiluje do zakázaného obrazu a vydá se princeznu vysvobodit z moci černokněžníka. Sám by nic nesvedl, naštěstí potká podivné postavičky, z nichž první umí natáhnout ruku až na dno moře, druhý je dokáže vypít a třetí zrakem skály láme.

Navíc je v pohádce jenom posel, který je takový popleta, že mu kdekdo říká osel. A trubači, kteří hlásají z hradeb do světa noviny. Povýtce neinvestigativní, takže zpravodajové. Místo zkamenělin kuchtíka a dvořanů stejnými funkcemi jako hlásní pověření černí kocouři kňouraví. A všichni jsou krásně maňáskoví.

I když verše „Široký, Široký, já mám boky široký“ připomínají absolutní veršování Járy Cimrmana „naše staré hodiny bijí čtyři hodiny“ a jsou trochu inzitní, do pohádky - přece jen nejvíc pro děti - nakonec patří, protože jiné rýmy jsou povedenější: Zvoňte podkověnky, zvoňte jako zlatý, že mou princezničku vězní zlosyn klatý! Zvoňte podkověnky, ať se co chce děje, že se nebojíme zlého čaroděje!“ Moravská provenience jako vyšitá. A taky vlastně trochu Kytice.

Přemůžou zlé lidi

Pohádka vtipná a s tajemnem, na kterém si určitě smlsnou ochránci přírody – budou hadi, budou štíři, zákuskem jsou netopýři, a s čarováním – enyky benyky, brambory špendlíky. Po něm se tajtrlíci promění v pimprlíky. Drahokam, v nějž čaroděj zaklel princeznu, schoval zloduch „pod tu skálu, kde proud řeky hučí“. Chytrému napověz.

Výtvarně prosadila Šperková svůj styl hlavně v tištěném programu, i když všechno na scéně je plné jejích a režisérčiných jemných nápadů... „Pěkné, už jsme zapomněly, o čem ta pohádka je. A teď víme, že kamarádi přemůžou zlé lidi,“ zamudrovaly mé bezmála desetileté lakmusové papírky Šárka a Klárka. Už to stejně píšou za mě.

Divadlo Radost Brno - Karel Jaromír Erben: Dlouhý, Široký a Bystrozraký. Režie Janka Ryšánek Schmiedtová, dramaturgie Eva Janěková, výprava Blanka Šperková, hudba a hudební nastudování Vlastimil Peška, texty písní Vlastimil Peška a Pavel Polák. Premiéra 30. září, psáno z reprízy 27. listopadu 2011.

Celkové hodnocení: 65%

Reklama

Výběr článků

Načítám