Hlavní obsah

Poslední mejdan s bluesovou babičkou Ettou James

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř čtyřiasedmdesátiletá americká zpěvačka Etta James vydala album The Dreamer, které je v zahraničním tisku považováno za zřejmě poslední v její dlouhé kariéře. Letos totiž vážně onemocněla.

Článek

Označíte-li Ettu James za legendu, určitě nebudete obviněni z nadužívání pojmu, který se dnes bohužel používá ve spojení s každou druhou popovou skupinkou. Etta (vlastním jménem Jamesetta Hawkinsová) se pohybuje v hudbě půl století a je obdivuhodné a potěšující, že i ve velmi pokročilém věku vydává alba, která nejsou k smíchu, i když k nim můžeme mít spoustu výhrad.

Začínala s Johnnyho Otisem a praotcem rock´n´rollu Little Richardem v padesátých letech. V šedesátých pak prožila největší úspěchy u firmy Chess. Její hity At Last, Tell Mama, Trust In Me, Fool That I Am či I'd Rather Go Blind se hrají dodnes. Od roku 1993 je Etta James členkou americké rock´n´rollové síně slávy, získala šest cen Grammy.

Tolik ke slavné minulosti. Nebudu tvrdit, že její současná tvorba je lepší než klasika. Z jejího hlasu už nesrší taková energie jako před lety, zůstává ale ve svém ranku přesvědčivou interpretkou. Tvrdošíjně odmítá módní vlivy, drží se kytarového blues, funku a soulu. Pokud ale mluvíme o retru, platí to pro zvuk kapely, ale ne tak úplně pro repertoár. Bluesová babička se pouští třeba do coververzí Guns n Roses (velmi kuriózní Welcome to the Jungle).

Vzhledem k vážným zdravotním problémům už asi nikdy nic nenatočí, berme tedy album The Dreamer jako důstojné rozloučení s velkou osobností 20. století.

Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Výběr článků

Načítám