Hlavní obsah

Benátská smyslnost na výstavě v Brně

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravská galerie nabízí do 20. května v Místodržitelském paláci v centru Brna výstavu Colorito věnovanou benátskému malířství 16.–18. století z moravských a slezských sbírek.

Foto: Archiv, Právo

Madona Paola Veroneseho patří k pokladům brněnské výstavy.

Článek

Diváci spatří téměř neznámé nebo pozapomenuté obrazy, jejichž autory byli velikáni Paolo Veronese, Francesco Bassano, Sebastiano Ricci nebo Francesco Guardi. Ke špičkovým ukázkám patří i Sv. Marie Magdalena od Antona Kerna, německého malíře českého původu tvořícího pod benátským vlivem.

Většina maleb pochází ze zámků Valtice, Náměšť nad Oslavou, Jaroměřice nad Rokytnou, Velké Losiny, Bruntál, ale i z několika moravských muzeí a z arcibiskupské sbírky v Olomouci.

Přípravě výstavy předcházel náročný uměleckohistorický a restaurátorský průzkum, který vedl kurátor Zdeněk Kazlepka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výstava Rok růže doputovala do Bechyně

Výstava Rok růže se z Třeboně přestěhovala do Bechyně. Zakotvila zde v Městském muzeu, kde ji mohou návštěvníci zhlédnout až do konce prosince. Jedná se...

Czech Press Photo - v hlavní roli krev a emoce

Výstavu prací 17. ročníku soutěže o nejlepší novinářskou fotografii Czech Press Photo můžete vidět na Staroměstské radnici v Praze do 31. ledna 2012. Přehlídka...

Výběr článků

Načítám