Hlavní obsah

Umění se na pražském Žofíně prodalo za rekordních 95 miliónů

Právo, Peter Kováč

Aukční den v Praze na Žofíně skončil triumfálně: sběratelé za obrazy, sochy a grafiky utratili 95 miliónů korun! Je to pražský podzimní cenový uragán. K největším úspěchům patřil prodej obrazu Zátiší s dýmkou od klasika českého kubismu Emila Filly, který licitátor odklepl za 12 miliónů.

Článek

Nový kupec za něj bude muset i s přirážkou zaplatit 14,5 miliónu. Je to vůbec nejdražší umělecké dílo letošního českého aukčního roku.

Dobře si vedl i Černý pierot od Jindřicha Štyrského, vydražený za 10,4 miliónu, s aukční přirážkou za celkových 12,5 miliónu.

Takový úspěch nikdo nečekal

Jan Skřivánek, šéfredaktor odborného portálu Art, Právu řekl: „Je to enormní úspěch. Velké podzimní aukce v Praze spíše signalizovaly stagnaci českého trhu s obrazy. Tohle nikdo nečekal.“

Zajímavostí je i rekordní prodej malby Mikuláše Medka, která se poprvé vydražila za 2,5 miliónu. Obraz byl kdysi ozdobou letiště v New Yorku, do dražby ho dala Galerie Kodl.

Reklama

Související témata:

Související články

První aukci kraloval Štyrský

První podzimní pražské aukci výtvarného umění, kterou pořádala česká pobočka Dorothea, kraloval Jindřich Štyrský, jehož obraz Sněhulák a kominík se vydražil za...

Výběr článků

Načítám