Hlavní obsah

Slovácká Jízda králů se dostala na seznam UNESCO

Právo, ČTK, alf

Slovácká tradiční Jízda králů se dostala na seznam světového nehmotného kulturního dědictví. Rozhodl o tom v Indonésii mezivládní výbor Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) a informovalo o tom v neděli české ministerstvo kultury.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Jízda králů

Článek

„Mám z toho nejen já, ale všichni tady ve Vlčnově i všech dalších vesnicích velkou radost. Když jsem tuto skvělou zprávu volal svým přátelům, jakmile to rozhlásili dál do společnosti, slyšel jsem i po telefonu velké veselí,“ řekl právu starosta Vlčnova Jan Pijáček.

Českou žádost o přijetí do seznamu nehmotného dědictví UNESCO vyhodnotili členové komise UNESCO jako vzorový a kvalitně zpracovaný projekt. „To nás těší dvojnásob,“ poznamenal starosta Vlčnova, ve kterém se Jízda králů koná pravidelně jedenkrát za rok.

Poslední čtyři místa v Česku

V minulosti se Jízda králů konala v téměř každé vesnici na moravském Slovácku a na Hané. V současné době tuto tradici udržují už jen ve Vlčnově, Hluku, Kunovicích a Skoronicích.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Jízda králů

„V České republice jsou poslední čtyři místa, kde se jezdí pravidelně a další dvě, kde ji lidé pořádají nepravidelně. Tento fenomén už téměř zanikl. Mám třeba ale radost, že některé obce se k jízdě vracejí. Například v Ostrožské Nové Vsi obnovili alespoň tak zvanou malou jízdu králů, kde dědinou projíždí na koních krojovaní jezdci bez krále a bez pobočníků. Doufejme, že zapsání pod UNESCO povede k návratu k tradicím i v dalších obcích,“ dodal Pijáček.

Jednání na Bali

Komise mezivládního výboru UNESCO, která o zápis ohrožených kulturních tradic do dané listiny jednala na indonéském ostrově Bali, se zabývala kandidaturou celkem 84 kulturních tradic.

Pro Českou republiku jde o vítanou celosvětovou reklamu. Jízda králů přitom patřila k těm návrhům na zařazení do seznamu, kterým se nepřisuzovala naléhavost. Kandidatury kulturních tradic, k jejichž zachování jsou třeba naléhavá opatření, předložilo jiných 15 států, například Mongolsko.

Známá lidová tradice Jízda králů se koná v Hluku, Kunovicích, Vlčnově a Skoronicích na Slovácku a má původ už v pohanské době. Mladí chlapci spolu tehdy soupeřili při vyhánění dobytka a nejlepší z nich se stal králem. Druhý původ tradice vidí etnografové v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad: aby se neprozradil vzhledem a mluvou, oblékl se prý do ženského kroje a do úst si vložil růži.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Jízdě králů vévodí panovník - mladý chlapec převlečený do dívčího kroje a s růží na rtech.

O zapsání Jízdy králů na seznam světového dědictví usilovalo Česko už několik let. Zápis do seznamu má napomoci i zvýšení turistického ruchu na Slovácku.

Na takzvaném Reprezentativním seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva již figurují desítky tradic z celého světa. Českou republiku zastupuje již od roku 2005 slovácký tanec verbuňk a od loňského listopadu také masopustní průvody s maskami na Hlinecku a sokolnictví, které se kromě Česka týká i deseti dalších zemí. Mezivládní organizace UNESCO se sídlem v Paříži je jednou ze 14 odborných agentur OSN. Vznikla v roce 1946 s cílem posilovat spolupráci mezi státy ve výchově, vzdělávání, vědě a kultuře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám