Hlavní obsah

Humoreska Romana Ráže o muži, jenž se zdráhá zaplatit domluvené milióny

Právo, František Cinger

Bývalého učitele češtiny a dějepisu Doudalíka, který prodá svůj restituovaný dům muži, jenž se mu zdráhá zaplatit domluvené milióny, učinil hrdinou humoristické prózy V jídelně se nevraždí Roman Ráž.

Článek

Prozaik dává znovu okusit mistrovství, které kdysi využil třeba v Prodavači humoru. Na stinné stránky současného života zdůrazňujícího individualismus a zájem o sebe sama, které působivě zobrazil v próze Kámen v okně: podzimní elegie za starého muže, se dívá v nadhledem až sarkastickým.

Humoristická literatura stále žije

Kolem zdánlivě nepraktického vdovce, jemuž žáci neřekli jinak než Douda, se objevují figurky jako vystřižené z kriminalistických magazínů televizí. Pro Ráže nejsou důvodem k rozhořčení nebo k truchlohře. Jejich pitoresknost naopak využívá k rozvíjení děje, během něhož se kdysi nijak zvlášť výrazný typ člověka dokáže opravdu postarat sám o sebe.

Ráž přesvědčuje, že humor nemusí předávat jen vtipné slovesné podání, ale i rozvíjený příběh, který vytvářejí naprosto osobité postavy. Skuhrání dlužníka, nemotornost mstitele či vypočítavost zdánlivého ochránce nabízí sérii situací, s nimiž se čtenář určitě nenudí. Naopak se zasměje a kritik se přesvědčí, že humoristická literatura stále žije.

 Celkové hodnocení: 95 %

Reklama

Související témata:

Související články

Příliš dlouhá cesta spisovatele Paula Coelha

Brazilský spisovatel Paulo Coelho se u českých čtenářů těší velké popularitě. Těšil se i obdivu, to když na sebe v roce 1999 upozornil duchovně poučnou knihou...

Česká detektivka v edici již postopadesáté

Je to jedenáct let, co se brněnské nakladatelství MOBA rozhodlo vydávat edici Původní česká detektivka, svou zelenou barvou připomínající populární řadu...

Výběr článků

Načítám