Hlavní obsah

V prosinci přijede dalajláma, pozval ho Václav Havel

Novinky, Stanislav Dvořák

V sobotu 10. prosince přijede do Prahy na pozvání Václava Havla a Nadace Forum 2000 nejvyšší představitel buddhismu, tibetský dalajláma.

Foto: Reuters

Dalajláma před hotelem ve Washingtonu hovoří se zástupci médií po svém setkání s Barackem Obamou a Hillary Clintonovou.

Článek

„V neděli 11. prosince proběhne v dopoledních hodinách ve spolupráci s Filozofickou fakultou UK v Praze v jejích prostorách kulatý stůl připomínající roční výročí udělení Nobelovy ceny míru přednímu čínskému disidentovi Liou Siao-poovi. Tato akce volně navazuje na konferenci „Mír, demokracie a lidská práva v Asii“, kterou jsme uspořádali v roce 2009 a jíž se tehdy kromě dalajlámy účastnilo několik dalších nositelů Nobelovy ceny míru a řada významných odborníků a aktivistů,“ řekl ředitel Nadace Forum 2000 Oldřich Černý.

Kromě Jeho Svatosti dalajlámy se zúčastní íránská nositelka Nobelovy ceny za mír Širín Ebadi, poslední žijící spoluautor Všeobecné deklarace lidských práv, 93letý Stéphane Hessel z Francie, přední čínský disident, výzkumník Harvardské univerzity a prezident Iniciativ pro Čínu Yang Jianli a bývalý prezident ČR Václav Havel. Akce není určena pro veřejnost.

Naopak každý může navštívit 11. prosince od 13:30 v pražském Kongresovém centru přednášku dalajlámy „Hledání štěstí v nejistém světě“. Vstupenky na tuto akci v ceně 300 Kč, která bude tlumočena, budou k dostání v síti Ticketpro od 28. listopadu. Výtěžek z akce bude použit na podporu školy Gyalten v Tibetu prostřednictvím občanského sdružení M.O.S.T.

Dalajláma se narodil v Tibetu v roce 1935 a většinu života strávil v exilu. Utekl před čínskou armádou, která v padesátých letech po mnoha násilných střetech s Tibeťany včetně bombardování klášterů a vraždění a mučení civilistů obsadila Tibet. (Podrobnosti o tehdejších událostech podává např. publikace Mikela Dunhama Buddhovi bojovníci).

Dalajláma pobývá převážně v indické Dharamsale nebo cestuje. Celý život přednáší, je autorem mnoha knih a držitelem Nobelovy ceny za mír z roku 1989.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám