Hlavní obsah

R.E.M. se loučí na vrcholu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí R.E.M. se rozhodli odejít po téměř třiceti letech hraní. Loučí se dvoudiskem Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage, 1982–2011 se čtyřiceti songy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michael Stipe (R.E.M.)

Článek

Je to jediná kompilace spojující všechny éry univerzitních indie rockerů - nahrávky pro IRS (1982–1987) i Warner Music (1988–2011). Přihodili i nějakou tu novinku (We All Go Back To Where We Belong) a zamávali šátečkem.

Vzhledem k velkému množství tracků se nejedná a nemůže jednat jen o hity, často narazíte i na slušnou skladbu, která vám nic neřekne, přestože jste R.E.M. kdysi dost poslouchali. Zlatý fond je přesto dost velký - na 90. léta si zavzpomínáte s Shiny Happy People, Everybody Hurts, Man on the Moon, Nightswimming atd.

Byla to kapela, která dosáhla nezaměnitelnosti zvuku, a navíc Michael Stipe zpíval výtečně. R.E.M. se nebáli popovosti, ale dokázali si zachovat úroveň značně přesahující střední proud. Během své kariéry natáčeli alba velmi popová, tvrdší i docela experimentální. A nakonec prokázali schopnost, jež je vlastní skutečným hvězdám - odejít na vrcholu.

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Výběr článků

Načítám