Hlavní obsah

Dvořák: Večerníček se přesune na ČT 2, Pokondr show zmizí

Právo, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální ředitel České televize Petr Dvořák pro Právo popsal, které pořady zachová a se kterými v daším roce nepočítá. Večerníček na ČT 1 končí, bude se v tutéž podvečerní dobu vysílat na ČT 2. Zmizí i pořady Pokondr show nebo Kolo plné hvězd.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Dvořák při volbě šéfa ČT

Článek

Co nabídne ČT do vysílání po Novém roce a na jaře? Trochu mě šokovalo vaše sdělení na jedné mediální konferenci, že na jaře nebudete mít co vysílat? To je to tak špatné? Čekají diváky zase jen samé reprízy?

Popisoval jsem stav, v jakém jsem přebíral Českou televizi, a ne způsob, jakým sestavíme program na rok 2012. Je samozřejmé, že jsme se snažili udělat maximum, aby divák přechodnou dobu nepoznal. Rok 2012 tedy bude muset obsahovat reprízy, ale ne samoúčelné. Budeme poprvé opakovat třetí řadu Zdivočelé země, protože na podzim půjde v premiéře čtvrtá řada.

K tomu ještě zreprízujeme úspěšná Dobrodružství kriminalistiky. Většina ve vysílání ale bude nová, nebo to budou pokračování úspěšných cyklů jako je Vyprávěj, Pošta pro tebe, Na cestě, Všechnopárty či 13. komnata. A přineseme i nový původní seriál.

O čem seriál je a kdo v něm bude hrát?

Od ledna začneme vysílat patnáctidílný nový seriál Život je ples s Danielou Kolářovou, Radoslavem Brzobohatým, Vilmou Cibulkovou a dalšími. Bude to velký rodinný seriál o vztazích lidí mezi generacemi.

Uvidíme i nové zahraniční seriály?

Ano. Chceme v cyklu Světový seriál představit skvělé zahraniční dramatizace. Jako příklad lze uvést Opatství Downton od BBC, oceněné cenou Emmy za seriál roku 2010. Chystáme seriály Kennedyové, Borgiové nebo Impérium: Mafie v Atlantic City.

Objeví se na obrazovce premiéry českých původních dramatizací?

Původní dramatické tvorbě bude znovu vyhrazen nedělní hlavní večerní vysílací čas. Začneme už 1. ledna premiérovým uvedením rodinného filmu Kuky se vrací. Týden poté, k výročí Charty 77, půjde premiérově televizní film Sama v čase normálnosti a poté dva filmy z cyklu Vetřelci a lovci, a sice tituly Krutá nevěra a Užij si se psem. Tak bude vypadat například leden. Premiérové dramatiky bude ale mnohem víc. Do vysílání na ČT 1 půjdou rovněž koprodukční filmy ČT oceněné Českými lvy.

A co nějaký nový typ zábavy?

Budeme se držet osvědčených divácky úspěšných cyklů, což jsou třeba Trumfy Miroslava Donutila, Autoškola národa, Hodina pravdy, Zázraky, ale chystáme také vývoj nových zábavních cyklů. Jelikož se jedná o podzimní projekty, podrobnosti se diváci dozvědí před podzimním vysíláním. ČT 1 také odvysílá tradiční přenosy předávání Českých lvů, cen Tý Tý, cen Thálie a další.

Dětské vysílání včetně Večerníčka přesouváme na ČT dvojku, ale čas vysílání Večerníčka měnit nebudeme.

Jak se promění skladba pořadů na ČT jedničce?

Schéma bude přehlednější, zmizí roztříštěnost. Ráno na Jedničce bude zpravodajské, po vzoru BBC vnímáme jako veřejnou ranní službu informace. Regionální živé vysílání z Brna a Ostravy se přesune na odpoledne do dvouapůlhodinového bloku informací o životním stylu, spotřebních tématech, hobby, vzdělávání a novinkách v kultuře nebo technice. Pořady jako Sama doma ve všední den zůstávají, osou dne jsou nadále také Události v regionech v 18.00 nebo Události v 19.00 hodin.

Co nabídnete divákům ČT jedničky v podvečer před Událostmi?

Před Událostmi poběží soutěž pro širší publikum. Nejprve zkusmo Taxík, vyvíjíme ale i už jiný typ vědomostní soutěže. I večery na ČT 1 budou přehlednější. Úspěšné věci zůstanou, neúspěšné nahradí novinky. S archivem budeme pracovat mnohem pečlivě a uvážlivěji. ČT 1 se musí otevřít nejen nejstarším divákům, nýbrž i střední generaci, a to především v hlavním vysílacím čase.

Kde skončí Večerníček?

Dětské vysílání včetně Večerníčka přesouváme na ČT dvojku, ale čas vysílání Večerníčka měnit nebudeme. Vycházíme přitom z průzkumů mezi diváky, kteří toto řešení podporují. Dětské vysílání v posledních letech výrazně začalo ztrácet výkonnost, počet dětí sledujících odpolední blok a Večerníčka na Jedničce klesl o dvě třetiny a musíme na to reagovat. Nabízíme proto zcela nový dvouapůlhodinový dětský blok na ČT 2 od 17.00 do 19.30.

Změní se nějak dětské pořady?

Dětské vysílání prošlo inovací již v minulém roce. Vznikla Planeta Yó, a k ní se váže unikátní úspěšný web a v tom budeme pokračovat. Nová koncepce dětského vysílání a s tím i novinky nejde oddělit od plánu na nový samostatný dětský televizní kanál. Dětské vysílání se jako velký projekt začne řešit v lednu, hned jak postavíme aktuální schéma.

Co nějaký pořad pro teenagery a mladé lidi. Bude?

Bude. Pracujeme jak na inovacích stávajících pořadů pro tuto diváckou skupinu, tak budeme chtít od podzimu přinést pořady nové, a to jak originální, tak s využitím zahraničních osvědčených formátů.

Už máte jasno v otázce nové stanice pro děti? Mimochodem, nemohla by Česká televize užívat název stanice místo kanál. Sousloví kanál pro děti zní strašně!

Pokud jde o program, odkazuji na mé předchozí odpovědi. K názvům, zda stanice, či kanál. Obě slova vycházejí z pravlasti televize, tedy z anglicky mluvících zemí, kde TV station provozuje jeden nebo více TV channels. Používáme standardní odbornou terminologii a jsem si jist, že nám naši diváci rozumějí.

Snad vám diváci porozumějí, ale nejsem si tím úplně jista. Určitě je ale bude zajímat, kdy se rozhodnete ke rušení některých pořadů? Nebo čekáte, až budete mít za ně adekvátní náhradu? Zmizí třeba Pokondr show a Kolo plné hvězd?

Oba pořady v jarním schématu 2012 nejsou a nepočítáme s jejich pokračováním ani na podzim 2012.

Zůstanou magazíny jako například Toulavá kamera? A co kuchařské pořady? Pod pokličkou, Kluci v akci, Kuchařská pohotovost – není jich na jednu televizi moc? A co magazíny o bydlení?

Toulavá kamera je tradiční a divácky úspěšný pořad ČT, který má své pevné místo v neděli dopoledne. Počty magazínů jsme ale skutečně snížili. Kluci v akci zůstávají, ale jejich podoba se bude měnit. Pořady Pod pokličkou nebo Kuchařská pohotovost jsme zatím pozastavili a uvidíme, jestli je budeme chtít využít na podzim 2012. Magazín o bydlení zůstane. Obecně způsob, jakým ČT bude informovat o životním stylu, projde revizí. Magazín už dávno není jediný žánr svého druhu, jak vysílat o životním stylu, vaření, chalupaření či bydlení.

Přejděte na ČT 2. Zůstane v té podobě, jak ji známe dnes?

Osa Dvojky se v hlavním vysílacím čase rovněž zpřehlední. Sedmkrát v týdnu půjde od 20.00 hodin dokument. Dále přineseme nový cyklus nazvaný Velikáni filmu. Půjde vždy o dva snímky týdně od jedné režisérské legendy typu Vláčila, Felliniho, Buňuela, Godarda, Viscontiho, Michalkova, Kubricka, Polanského a dalších.

Jak to bude s nočními Filmovými kluby. Neuvažujete o jejich vysílání v pracovní dny dříve než kolem půlnoci?

Rozšíříme je. Až pětkrát týdně se mohou diváci na ČT 2 těšit na Filmový klub, a to i dokumentární, vysílaný krátce po desáté. Zůstanou i zavedené cykly Krásné ztráty, Na plovárně, Ta naše povaha česká nebo divadelní a operní večery.

Jak jste spokojen s dosavadní prací ředitele programových okruhů Milana Fridricha. Nevadí vám, že stanice ČT 1 teď vysílá dvakrát denně v pracovní dny desetiminutové Postřehy odjinud očima Milana Fridricha?

Tyto krátké pořady jsme začali používat, když ČT 1 přišla podle zákona o možnost vysílání reklamy, a jejich zařazení bylo naplánováno již v září, tedy ještě před tím, než Milan Fridrich nastoupil do funkce. Trvají pouze pět minut a žádný z tvůrců za ně nedostává tzv. reprízné. Pro Českou televizi je to tedy efektivní a levné řešení krátkodobého problému. A mimochodem, s prací Milana Fridricha jsem spokojen opravdu hodně. Pustil se s vervou a elánem do nelehkého úkolu konsolidace a koordinace prioritně ČT 1 a ČT 2. Zatím ho musím spíš brzdit než nutit do práce.

A totéž. Jak jste spokojen s prací ředitele Zdeňka Šámala. Víme zatím, že rozdělil redaktory domácího zpravodajství podle barev do týmů, a ti nejlepší, černí, mají dělat Události. Už vám Šámal představil své další kroky?

Jsme teprve na začátku. Projekt změny Událostí i celého zpravodajského kanálu ČT 24 s sebou nese nejen inovace jednotlivých pořadů, obsahové i formální novinky, ale i celkovou změnu organizační struktury. Barevné odlišení jednotlivých redaktorů nemělo žádný fatální význam, mělo jít jen o informativní ohodnocení, na které by měl v nejbližší době navázat komplexní audit jak odborných znalostí a způsobilostí, tak i osobnostních charakteristik. Jak je ale dobrým zvykem českých médií, vznikla okamžitě kauza, kterou s chutí začala probírat jak tisková, tak internetová média.

A vy se divíte? Šlo o neotřelý, ale možná následování hodný krok, nejen ve zpravodajství. Zůstaňme ještě u ČT 24. Nakolik budete v budoucnu poskytovat prostor tiskovým konferencím politických stran? Více, nebo méně, než je tomu dnes?

To má navrhnout nové vedení zpravodajství. Na konci roku si řekneme, jakým způsobem má fungovat struktura ČT 24, jak Událostí a jak má fungovat struktura jednotlivých pořadů. Souboj o mediální prostor bude mezi politiky vždycky a bude vždy gradovat před událostmi, jako jsou volby. Nemyslím si ale, že je nutné, jestliže se k nějaké kauze vyjádří jedna strana, aby se k tomu samému hned vyjádřila i ta druhá. Je to práce editorů, aby informace stejné váhy a stejného významu dostávaly stejný prostor.

Jak to bude s reklamou? Ta sice z ČT 1 zmizela, ale můžete ji tam mít při mimořádných kulturních nebo sportovních přenosech, kde je reklama součástí licence. Už víte, u kterých pořadů budete této reklamní možnosti využívat?

Dokončujeme práce na novém obchodním modelu pro rok 2012, který vychází z nové zákonné úpravy. Nejdříve ale hodláme jeho hlavní principy představit našim reklamním klientům a mediálním agenturám.

Už máte v kupě váš manažerský tým? Povídá se o Janě Kasalové jako šéfce výroby a Janu Svobodovi, což byl váš konkurent z výběrového řízení na místo šéfa ČT. Prý ho chcete na funkci obchodního ředitele? Je to pravda?

Zatím se držím pravidla, že personální změny nejdříve představuji Radě ČT a teprve potom médiím. Ani v případě obsazování dalších míst ve vrcholovém managementu ČT nehodlám tento princip porušit.

Něco pro sportovní fandy, a tím je mistrovství Evropy ve fotbalu. Budete usilovat o jeho získání? Za každou cenu, nebo nabídnete něco navíc? Nebo ustoupíte a necháte to Nově Sport? Nemáte peníze? Nevíte, kde je pro vysílání sehnat?

Jednání o vysílání Eura a nákupu práv v tuto chvíli nebudeme komentovat.

Tak to se toho fanoušci moc nedozvěděli. Diváci chtějí slyšet z obrazovky také správnou češtinu. Přitom mnoho z nich mluví běžně nejen nespisovně, ale sprostě až vulgárně. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vám vyčetla nedávné zařazení TV filmu Sráči a její vulgární mluvu. Inscenace se vysílala od 20.00 hodin. Jak se vy osobně díváte na používání vulgarismů v pořadech ČT vysílaných před povolenou 22. hodinou. Kde jsou podle vás únosné meze v pořadech veřejnoprávní televize?

Souhlasím s tím, že současná doba využívá vulgarismy v mnohem větší míře než kdykoli předtím, ať už se jedná o filmovou nebo dramatickou tvorbu, hudbu, nebo dokument. Pokud není využití vulgarity samoúčelné a podporuje žánr, což v případě televizního filmu Sráči jednoznačně platí, potom s ním nemám zásadní problém. Najít ale snesitelnou hranici je vždy velmi těžké.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám