Hlavní obsah

Ostravští radní odvolali ředitele Janáčkovy filharmonie

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravští radní na svém úterním zasedání odvolali z funkce ředitele Janáčkovy filharmonie Petera Krajniaka. Tímto krokem vyvrcholila krize v ostravském orchestru. Ředitel Krajniak už v minulém týdnu sesadil z funkce šéfdirigenta filharmonie Theodora Kuchara. Vedením tělesa byl městskou radou pověřen Jan Hališka, který filharmonii řídil už v letech 1995 – 2004. Bude vypsáno nové výběrové řízení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Vedením tělesa byl městskou radou pověřen Jan Hališka, který filharmonii řídil už v letech 1995 – 2004.

Článek

Peter Krajniak byl odvolán hned poté, co si ostravští radní v úterý vyslechli jeho argumenty. „Nepřesvědčil členy rady, že jeho setrvání v čele filharmonie bude pro orchestr nadále prospěšné. V poslední době se snižuje počet koncertů, klesají výnosy z vlastní činnosti orchestru a dalším důvodem odvolání je poměrně nestandardní komunikace uvnitř orchestru. Rozhodli jsme se vypsat výběrové řízení na nového ředitele, vedením filharmonie do konce sezóny byl pověřen pan Hališka,“ informovala náměstkyně ostravského primátora Simona Piperková.

Už v minulém týdnu ředitel filharmonie Peter Krajniak nečekaně odvolal z postu šéfdirigenta Theodora Kuchara. Tento krok přišel dva týdny poté, co zástupci odborů filharmonie poslali na magistrát stížnost proti řediteli Krajniakovi, pod jehož vedením prý orchestr umělecky i ekonomicky upadá. Odboráři si stěžují na Krajniakovu neschopnost a žádají magistrát, aby na filharmonii poslal nezávislý audit.

Obsazení postu šéfdirigenta je s otazníkem

Ředitel filharmonie Peter Krajniak vysvětloval, že stížnost, kterou zaslali odboráři magistrátu, obsahuje citace ze soukromé korespondence mezi ním a Kucharem. Výroky jsou navíc vytrženy z kontextu. Šéfdirigent tím ztratil Krajniakovu důvěru. „Za pomocí odborářů mě očernil u vedení města, které je zřizovatelem filharmonie,“ tvrdí Krajniak.

Novým šéfdirigentem se podle pondělního vyjádření Krajniaka stane korejský umělec Young Chil Lee. „Minulý týden jsme s korejskou agenturou, která ho zastupuje, podepsali smlouvu. Díky ní se Janáčkově filharmonii otevřou nové finanční zdroje a navíc díky smlouvě máme garantovaný určitý počet koncertů v Koreji i v dalších zemích,“ řekl Krajniak s tím, že podepsání smlouvy byl přítomen i prezident nošovické automobilky Hyundai.

Nově pověřený zastupující ředitel Jan Hališka v úterý řekl, že smlouva s korejskou agenturou se mu nelíbí, proto bude hledat cesty, jak ji zrušit. „To, jakým způsobem byl korejský dirigent vyhledán, považuji za nesprávné a pochopitelně budu muset spolupracovat s právním oddělením magistrátu, protože toto řešení se mi nelíbí,“ řekl Hališka.

Jeho úkolem bude hlavně vybrat nového ředitele Janáčkovy filharmonie. Kromě toho musí podle svých slov učinit i některá úsporná opatření. „Vytíženost orchestru je velice nízká, je třeba začít hledat nové projekty a začít hledat lidově řečeno práci. Zároveň je třeba se podívat na racionalizaci provozu, protože tam lze najít prostředky, které je třeba ušetřit. Orchestr musí najít ekonomičtější fungování než je v současné době,“ řekl Hališka.

Výběr nového šéfdirigenta podle něj nelze uspěchat. „Neříkám žádný termín, do kterého by šéfdirigent měl být vybrán. Spíše mám takovou představu, že příští sezóna by měla být sezónou hostů, kde bychom zvali možné kandidáty a teprve po té sezóně vybrali šéfdirigenta s definitivní platností,“ doplnil nově jmenovaný prozatímní ředitel.

Reklama

Výběr článků

Načítám