Hlavní obsah

Nová alba: Michael Jackson, Justin Bieber, Kate Bush a další

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční hody pokračují. Na světě je další vzpomínka na před dvěma lety zesnulého Michaela Jacksona pojmenovaná Immortal, vánoční pecky kanadského miláčka severoamerických dívek Justina Biebera, nové studiové album Kate Bush s přídomkem „zimní“. Uzrál i čas pro třicetiletou vzpomínku na skupinu Nerez nebo tenora Jose Carrerase v jeho největších „hitech“.

Článek

Michael Jackson: Immortal

Před dvěma lety zesnulý zpěvák Michael Jackson je zatím evidentně nesmrtelný a z jeho odkazu bude nesporně žít ještě řada lidí v hudebním průmyslu. Immortal je hudební mozaika k novému představení kanadského Cirque du Soleil, které ponese název Michael Jackson The Immortal World Tour. Projekt připravoval hudební designer Kevin Antunes (dělal v minulosti například s Justinem Timberlakem, Rihannou nebo Madonnou). Strávil rok a několik měsíců ve studiu, aby tam svěžím a ve svém vidění hudby snad i tvůrčím přístupem uchopil více než sedmačtyřicet hitů z Jacksonova repertoáru a sestavil tak kompilaci, která umožní zaposlouchat se do hudby Krále popu ve zcela novém úhlu.

Přitom si kladl za cíl zachovat sílu legendárních písniček, včetně zpěvákova nezaměnitelného hlasu. V každém případě jde o bohapusté těžení ze slavného jména a slavných písniček.

Sony Music

Justin Bieber: Under The Mistletoe

Justin Bieber je rozpolcený. Momentálně čelí problému se svým údajným otcovstvím a současně se těší z úspěchu svého filmového dokumentu Never Say Never. Na světlo světa se nicméně konečně dostalo album Undert The Mistletoe, na kterém se populární sedmnáctiletý kanadský vokalista zhostil interpretace písniček nesoucích se ve vánočním duchu. Učinil to po svém, a tak vzniklo poměrně zajímavé dílko, ve kterém zpěvák přesvědčuje, že není jen objevem na několik měsíců, nýbrž hodlá svůj talent nadále prohlubovat, a to třeba i trochu nejistou cestou vánočních písniček.

Universal Music

Různí: Tante cose da veder

Tante cose da veder je album se stejnojmennou písní nazpívanou osmi různými zpěváky - Patrem Hapkou, Karlem Gottem, Jaromírem Nohavicou, Katarínou Knechtovou, Jiřím Suchým, Danem Bártou, Szidi Tobias a Anetou Langerovou. Tante cose da veder je finální skladba v lyrikálu Kudykam, který na českou divadelní scénu přivedli Michal Horáček, petr Hapka a Ondřej Brzobohatý.

Sony Music

Kate Bush: 50 Words For Snow

Britka Kate Bush už letos příznivce potěšila, když jim v květnu na albu Director’s Cut nabídla vlastní předělané písně. Sedm nových skladeb, které se objevují na desce 50 Words Of Snow, natočila zároveň s nahrávkami pro Director’s Cut. V oficiálním tiskovém prohlášení, které zveřejnila prostřednictvím internetu, o novince mluví jako o „zimní desce“. Pětašedesát minut hudby se prý ideálně hodí k nadcházejícímu období. Tomu odpovídají také názvy jednotlivých skladeb - Snowflake, Lake Tahoe, Misty, Wildman, Snowed In At Wheeler Street, 50 Words For Snow či Among Angels…

EMI Music

Jose Carreras: Legenda

Již 10. prosince letošního roku vystoupí v pražské O2 Aréně legendární pěvec José Carreras. Při této příležitosti vychází v limitované edici výběr nejkrásnějších árií a písní, pod něž se v nahrávacím studiu či na pódiích svým hlasem podepsal. V neopakovatelném podání slavného tenora jsou na desce zachyceny skladby O sole mio, Nussun Dorma, Granada, La danza a další.

Universal Music

Věra Špinarová: Největší hity 1970 – 2010

Ostravská zpěvačka Věra Špinarová oslaví ve druhé polovině prosince své šedesáté narozeniny. V předstihu se proto na pulty dostává trojalbová kompilace s jejími nejslavnějšími písněmi. Ty dokumentují její tvorbu od počátku sedmdesátých let minulého století do současnosti a v mnoha skladbách odhalují skutečné umělecké důvody, proč je Špinarová tak ceněná a současně možná trochu přehlížená zpěvačka. Mezi písněmi zařazených na třech kolekcích jsou samozřejmě hity Bílá Jawa 250, Fernando, Meteor lásky, Valentino, Měj mě rád, To máme mládež (duet s Petrou Janů), Stůj a další.

Supraphon

Nerez: V Orlové a v Betlémě

Dvojalbum připomíná třicet let skupiny Nerez. Na prvním albu je unikátní záznam „mladé“ skupiny z roku 1985. Magnetofonový pásek zaznamenal před mnoha a mnoha lety jedinečnou atmosféru koncertu kapely, která byla na vzestupu a hrála písně, jež už tehdy byly hity. Pásek byl pak dlouhou dobu uschován, až jej Zdeněk Vřešťál za pomoci Ravena oprášili a dali si mravenčí práci s vyčištěním záznamu, který ukrývala. Jako druhé album je do 2CD zařazeno trochu zapomenuté album Nerez v Betlémě z roku 1993. Obsahuje jednak veselé vesnické koledy, jednak liturgické texty, které zaranžoval Vítek Sázavský.

EMI Music

Daughtry: Break The Spell

Americká rocková formace Daughtry, v čele se zpěvákem a finalistou páté řady soutěže American Idol Chrisem Daughtrym, vydává své v pořadí třetí studiové album Break The Spell. Je na něm tucet nových skladeb, které napsal frontman kapely vždy s dalším členem (kytaristou Joshem Steelym nebo Brianem Craddockem a baskytaristou Joshem Paulem). Desku produkoval Howard Benson, se kterým Daughtry spolupracovali již na předchozích dvou albech. Kolekce se nese ve svižném rockovém duchu a je evidentní, že Daughtry mají silný melodický potenciál, což vysvětluje jejich velkou popularitu, které se za oceánem těší.

Sony Music

Il Divo: Wicked Game

Klasická crossoverová skupina Il Divo, která v roce 2004 úspěšně debutovala stejnojmenným albem, s nímž následně zaznamenala celosvětový úspěch, vydává nové studiové album Wicked Game. Jsou na něm kromě titulní skladby (původně od Chrise Isaaka) i předělávky dalších slavných písní. Například Crying od Roye Orbisona nebo muzikálová Don’t Cry for Me Argentina. Album vychází jako standardní CD nebo v limitované edici s bonusovým 52 minutovým DVD Live In London.

Sony Music

David Garrett: Legacy

Legacy je očekávaný záznam houslového koncertu Davida Garretta. Sám virtuóz říká: „Beethovenův Houslový koncert je nejvyšší mistrovské dílo houslového repertoáru. Pro mě je to nejdojemnější houslový koncert, který byl kdy složen. Je to sen každého houslisty nahrát toto dílo jednou za život. Považuji za velkou čest, že jsem mohl hrát Beethovenův houslový koncert za doprovodu skvělého orchestru. Jedná se o splnění mého osobního cíle.“

Universal Music

Reklama

Výběr článků

Načítám