Hlavní obsah

David Suchet se dočkal, Poirot bude dokončen

Právo, Jaroslav Špulák

Když se v roce 2009 ptali britského herce Davida Sucheta, co by si v životě ještě přál, odpověděl, že natočit i poslední příběhy belgického detektiva Hercula Poirota. V tom roce vznikla čtyři pokračování, potom musel na další rozhodnutí skoro dva roky čekat.

Foto: Archiv, Právo

První série filmů o Poirotovi s Davidem Suchetem v hlavní roli vznikla v roce 1989.

Článek

„Vidina toho, že se budu muset rozloučit s rolí a také se sedmi sty milióny diváky na celém světě, je pro mě velice smutná,“ řekl tehdy tento představitel Poirota serveru wenn.com. „Satisfakcí by pro mě bylo, kdybych mohl natočit všechny příběhy. Vše bude záležet na tom, jestli budou nejnovější díly úspěšné.“

Úspěšné samozřejmě byly, a byť se s tím ještě na začátku letošního roku nepočítalo, přichází finále. Televizní společnost ITV oznámila, že v příštím roce natočí posledních pět dílů ze série detektivních příběhů podle knih Agathy Christie, jejichž hlavním hrdinou je právě belgický detektiv Hercule Poirot. Suchet už s ní podepsal smlouvu.

Výjimečná a současně nesmírně komplikovaná postava

„Tu roli si zopakuji velmi rád. Poirot je výjimečná a současně nesmírně komplikovaná postava. Vždycky jsem ji hrál rád. Je rozvážný, oceňuji jeho eleganci a preciznost. Někdy mě ale při hraní přivádí k šílenství, to když je tak marnivý a pedantský. Přes všechny své chyby je nicméně jednou z nejbystřejších postav v literatuře vůbec,“ řekl pětašedesátiletý Suchet BBC.

Suchet hrál Poirota od roku 1989 v pětašedesáti filmových zpracováních. Mezi chystanými pěti snímky je i příběh Opona, ve kterém se Poirot vrací na místo svého prvního případu a tam se snaží předejít další vraždě. Knižní předlohu napsala Christie v roce 1940 a původně plánovala, že vyjde až po její smrti. Nakonec názor změnila a příběh uzřel světlo světa už v roce 1975, rok před jejím úmrtím.

Další čtyři díly se budou jmenovat Herkulovy úkoly, Hra na vraždu, Velká čtyřka a Sloni mají paměť.

„Slibujeme, že posledních pět filmů bude poctou této všeobecně milované literární postavě,“ řekla Michele Bucková, produkční televize ITV, která filmy premiérově vysílá. „Mohu ještě prozradit, že konec bude velice dramatický a mimořádně emocionální.“

Do práce na filmech se zapojí i vnuk autorky Mathew Prichard, který je zároveň předsedou společnosti Agatha Christie Limited. „Je úžasné obnovit partnerství s ITV a Davidem Suchetem jako Poirotem. Následujících pět filmů bude vynikajícím vrcholem více než dvaceti let jeho ztvárňování detektiva,“ prohlásil.

Připravují i detektivky Agathy Christie

Dosud poslední film s belgickým detektivem se jmenuje Hodiny a světovou televizní premiéru bude mít na ITV letos o Vánocích. V jedné z rolí se v něm představí i populární britská herečka Anna Masseyová, která letos 3. července zemřela.

Televizní stanice ITV také chystá natáčení dalších tří filmů s rovněž populární slečnou Marplovou. Podle detektivek Agathy Christie vzniknou snímky nazvané Karibské tajemství, Nekonečná noc a The Seven Dials Mystery, který zatím nemá český název. Hlavní roli ztvární Julia McKenzieová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám