Hlavní obsah

Freddie Mercury byl džentlmen i na smrtelné posteli, říká jeho přítel žijící v Česku

Praha

Jako na jednoho z nejbližších přátel s chováním britského džentlmena vzpomíná na zpěváka Freddieho Mercuryho, který zemřel 24. listopadu 1991 na AIDS, jeho bývalý osobní asistent Peter Freestone (56). Ten se před deseti lety usadil v Praze. Se slavným zpěvákem skupiny Queen strávil 12 let a staral se o něj i v posledních chvílích jeho života.

Foto: Profimedia.cz

Freddie Mercury na koncertu Queen

Článek

"Freddie byl pravý britský džentlmen. Vybranému chování se naučil na internátní škole," řekl Freestone, který v současné době žije na venkově v západních Čechách. "Nemám rád současnou Anglii. Chtěl jsem žít někde, kde jsem nikdy nebyl, a Česko se mi moc líbilo," dodal.

"Byl menší, než jsem čekal"

"Když jsem se s Freddiem poprvé setkal, překvapilo mě, že je menší, než jsem očekával. Byl jsem vyšší o nějakých deset centimetrů než on," zavzpomínal Freestone na první osobní setkání se zpěvákem, které se uskutečnilo koncem roku 1979.

Mercury byl podle svého osobního asistenta v soukromí úplně jiný než na jevišti. "Měl dvě stránky osobnosti. Na place to byl velký showman, ale uměl být i velmi tichý a zázemí domova pro něj bylo moc důležité," řekl Freestone, který měl nejraději právě tu klidnější stránku zpěváka.

"Náš vztah byl pracovní i přátelský zároveň, bylo to dáno tím, že jsem pro Freddieho pracoval téměř non stop. Byl jsem pro něj někdo, komu se mohl kdykoliv svěřit nebo se z něčeho vypovídat," uvedl Freestone, který se zpěvákem strávil 12 let prakticky čtyřiadvacet hodin denně. Byl jeho osobním asistentem, garderobiérem a staral se i o chod jeho každodenního života.

Nejoblíbenější My Melancholy Blues

"Mojí nejoblíbenější Freddieho písničkou je My Melancholy Blues z roku 1977. Je to jednoduchá, klidná skladba, bez veškerých pompézností a je úplně odlišná od typicky rockového zvuku Queen," sdělil Freestone, který si z českých interpretů oblíbil Lucii Bílou, Kamila Střihavku nebo Petra Kotvalda.

"Někdy jsem býval i jedním z prvních posluchačů Freddieho nových skladeb. Asi dvakrát se stalo, že dal na můj názor a píseň upravil nebo nějak obohatil. Například konec písně Under Pressure byl upraven podle mého návrhu," řekl Freestone, který se také domnívá, že pokud by Freddie byl dnes naživu, určitě by dál tvořil hudbu.

"Queen pro něj byli vším, ale spolupracoval by i s jinými interprety. Myslím si, že by třeba skládal, ale na jevišti by už nevystupoval," dodal Freestone. Ten zůstal se zpěvákem až do posledních dnů jeho života. O tom, že zpěvák má AIDS, se dozvěděl v roce 1987 a později, když se Freddieho stav začal zhoršovat, se o něj staral ještě intenzivněji a stal se jeho osobním ošetřovatelem.

Po zpěvákovu skonu začal pít

Když Freddie 24. listopadu 1991 zemřel, zhroutil se mu svět. "Bylo to velmi těžké. Musel jsem odjet pryč a taky jsem na nějaký čas propadl alkoholu," dodal Freestone.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám