Hlavní obsah

Na piazzetě Národního divadla probíhá venkovní fotografická výstava

Improvizovaná venkovní galerie vznikla na piazettě Národního divadla. Na 36 panelech si mohou zájemci prohlédnout dvojice snímků, jejichž kombinace má divákům umožnit konfrontaci a nový pohled na fotografie známých osobností či událostí. Výstava s názvem Konfrontace: Blízká setkání různého druhu na piazzetě setrvá do 26. listopadu.

Foto: Profimedia.cz

Venkovní expozice je součástí doprovodného programu k výstavě Luciferův efekt: Střetnutí se zlem, kterou aktuálně hostí holešovické Centrum současného umění DOX.

Článek

Venkovní expozice je součástí doprovodného programu k výstavě Luciferův efekt: Střetnutí se zlem, kterou aktuálně hostí holešovické Centrum současného umění DOX. Panely tvoří dvojice dokumentů, nejčastěji fotografií, které pocházejí z Fotobanky ČTK či z tuzemských novin a časopisů.

"Konfrontací fotografií, novinových titulků nebo jiných dokumentů vzniká nový význam, který dává vyniknout podobnostem nebo naopak rozdílům zobrazených skutečností," vysvětluje Linda Skotáková z galerie DOX a jako příklad uvádí jednu z fotografických dvojic, kterou tvoří snímek bývalého primátora hlavního města Prahy Pavla Béma při výstupu na Mount Everest a pod ním snímek louky v pražské Stromovce, jejíž část se propadla při hloubení tunelu Blanka.

Role vztahu současnosti s nedávnou minulostí

"Tato 'blízká setkání různého druhu nutí diváka k zamyšlení nad současností a nedávnou minulostí i nad tím, jakou roli hrajeme v jejich vztahu," dodává Skotáková s tím, že kurátoři projektu se inspirovali u takzvaných "konfrontáží" umělců Zdeňka Urbánka a Jiřího Koláře z počátku 50. let 20. století.

Výstava je veřejnosti přístupná zdarma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám