Hlavní obsah

Kytary i příchuť world music. Blues Alive začíná

Novinky, Stanislav Dvořák

Skvělý americký kytarista Kenny Wayne Shepherd či afro-bluesový projekt Juju láká na právě začínající festival Blues Alive (od 17. do 19. listopadu v Šumperku).

Článek

„Letos představíme divákům velké hvězdy z americké a britské scény,“ řekl Vladimír Rybička, ředitel festivalu.

Přijedou Kenny Wayne Shepherd, britští Hokie Joint s excentrickým zpěvákem JoJo Burgessem či Justin Adams, dlouholetý spoluhráč Roberta Planta, s projektem Juju.

"Velkým zážitkem se také stane koncert dvaasedmdesátileté legendy texaského blues, kytaristy známého pod uměleckým jménem Guitar Shorty, nebo chicagského bluesového zpěváka Pata Smillieho,“ tvrdí dramaturg Ondřej Bezr.

Shepherdovo poslední album How I Go (2011) ukazuje současnou podobu bluesového žánru. S poměrně těžkým zvukem může připomínat třeba Led Zeppelin (Come on Over), ale jinde také country i moderní pop-rock (Show Me the Way Back Home nebo Cold). Jeho kapelu tvoří zpěvák Noah Hunt, bubeník Chris Layton, basák Tony Franklin a klávesák Riley Osbourn.

Shepherd se narodil roku 1977 a v devadesátých letech jako osmnáctiletý mladík v USA prorazil s debutem Ledbetter Heights. Následovaly desky Trouble Is..., Live On, The Place You're In a další. Na pódiu stál vedle takových hvězd blues, jako jsou B.B. King nebo Pinetop Perkins. Po Šumperku vystoupí také v Praze 20. listopadu.

Dále zahrají kapely Juicy Band a Around The Blues z Polska, česko - američtí Louisiana Alley, Zuzka Suchánsková a Kŕdeľ divých Adamov ze Slovenska, česko-finsko-nizozemské trio The Spermbankers, maďarský mistr foukací harmoniky Mátyás Pribojszki a The Kingsize Boogiemen, United Cans Unlimited a Please The Trees z České republiky.

Více najdete na www.bluesalive.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám