Hlavní obsah

Zvuková kouzla Florence and the Machine

Novinky, Stanislav Dvořák

Britští indie-popoví Florence and the Machine vydali druhou deskou Ceremonials a písně obalili tolika vrstvami zvuků, až z toho uši přecházejí.

Článek

Florence and the Machine je indie-popový projekt zpěvačky Florence Welchové, který v podstatě za svou popularitu vděčí BBC. Jejich web je totiž silně propagoval v rámci projektu BBC Introducing, který upozorňuje na neznámé talenty a často se i trefí. Debut Lungs vyšel v roce 2009 a zejména v Británii se dobře prodával. Cestu k mediální slávě korunovala pocta na Brit Awards.

CD Ceremonials překypuje silně neafektovaným zpěvem, syntezátory a smyčci. Z hlediska producentského/aranžérského je to pozoruhodná práce, mnohovrstevnatý zvuk se různě nafukuje, splaskává, vzdaluje a přibližuje. Nepřekvapivě obsahuje i stopy popových osmdesátek, což je v dnešní době snad povinnost pro všechny skupiny.

Zpěv Florence zní patřičně naléhavě, co tu ovšem částečně chybí, jsou lépe napsané melodie. Deska spoléhá na experimentování se zvukem a končí často v neosobním computerovém zmatku. Možná si všimnete, že tracky jsou na popové poměry nápadně dlouhé a jejich majestátnost a pompa v některých případech zůstává jaksi bez obsahu.

Celkové hodnocení: 60 %

Reklama

Výběr článků

Načítám