Hlavní obsah

Nová alba: R.E.M., Wanastowi Vjecy, Kabát i INXS

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudební žně pokračují. Nejenom proto, že se na trhu objevují nové nahrávky slavných skupin, například Wanastowích Vjecý, nýbrž i proto, že legendy hlásí návrat a připomínají se staršími kousky. To platí v případě R.E.M., Kabátu nebo INXS. Díky Antologii moravské lidové hudby si na své přijdou i milovníci folklóru.

Článek

R.E.M.: Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage 1982-2011

V září oznámila americká skupina R.E.M. konec kariéry. Neabsolvuje rozlučkové turné, fanouškům dává sbohem dvojalbem Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage, 1982–2011, na němž se ohlíží za svými slavnými písněmi a přidávají tři nové. Na čtyřiceti skladbách kompilace ilustruje kariéru kapely.

Vůbec poprvé spojuje nahrávky pro firmy IRS (1982–1987) a Warner Music (1988–2011). Překvapivé je, že R.E.M. se i na své „poslední štaci“ vydávají do singlového boje, a to s novou písničkou We All Go Back To Where We Belong.  Na kompilaci jsou celkem tři novinky, kromě singlu ještě A Month of Saturdays a Hallelujah. Natočeny byly letos v létě v rodném kapelním městě Athens s producentem Jacknifem Leem. Také s vědomím blížícího se konce. R.E.M. přinášeli vždy moderní poprockové skladby s průzračným kytarovým zvukem a dávkou melodiky. Občas z té cesty odbočili, nicméně jejich síla byla na ní. Odtud pocházejí největší hity i sláva kapely. Pro ty schopnosti bude na hudební scéně chybět.

Warner Music/Supraphon

Wanastowi Vjecy: Letíme na Wenuši

Wanastowi Vjecy přežily loňský odchod baskytaristy P.B.Ch., což je dobrá zpráva nejenom pro jejich fanoušky, ale i pro příznivce rocku inspirovaného hudbou 70. a 80. let minulého století. Avizuje to již úvodní riff alba, syrový start písně Letíme na Wenuši. Poté to připomenou i další skladby, zejména ve druhé polovině kolekce, které jsou v porovnání s  první tvrdší a syrovější. Sympatickou tečkou je coververze hitu Plastika Bertranda z roku 1977 Ca plane pour moi, legrace, jež připomíná punkový základ Wanastowek.

Robert Kodym je nesmírně talentovaný autor. Umí napsat plnokrevnou rockovou pecku (Letíme na Wenuši, Kulomet, Pod zemí mám swůj ráj), a dovede jí dát i sametový popový háv (Korálky z karneolu, Krew a stopy čarodějných bylin). Jeho texty jsou plné neotřelých obratů, postupů a slov. Ty k tvrdším skladbám jsou patřičně syrové a bláznivé (Sereblity), ty k popovým zase malebné až romantické (Veronika).

Wanastowi Vjecy jsou nadčasová kapela. Písně na novince mohla mít klidně na albech z 90. let. Ctí totiž kořeny. Neuniká jim kvůli času, proto zní stejně svěže jako zamlada. Nadto žongluje schopností vskutku vzácnou: umí napsat a zaranžovat dobrou písničku.

Vlastní náklad

Kabát: Banditi di Praga, Live 2011

Kabát se opět hlásí, a to záznamem koncertu z jara letošního roku z O2 Arény v Praze. Korunoval úspěšné turné k albu Banditi di Praga 2011. Tato limitovaná edice, vydaná v omezeném množství, obsahuje 2DVD, 2CD, knihu v pevné vazbě (obsahující fotky z koncertu) a plakát kapely, to vše v luxusním papírovém boxu. Kabát během koncertu přehrál jak písně z loňského alba Banditi di Praga, tak i ze svých předešlých desek. Hala byla naplněná k prasknutí, atmosféra byla neopakovatelná.

vlastní náklad

Florence + The Machine: Ceremonials

Druhá deska výtečné britské kapely Florence + The Machine se jmenuje Ceremonials byla jednou z nejočekávanějších letošního podzimu. Není divu. Po úspěchu dva roky starého debutu Lungs se těšila značnému očekávání od fanoušků i odborné veřejnosti. Dopadlo to skvěle. Na Ceremonials Britové pokračují v tradici založené na Lungs a definují to nejlepší, co v současnosti ostrovní ženský pop nabízí. Název kapely Florence + The Machine je odkazem na dlouholetou spolupráci a přátelství zpěvačky Florence s hudebnicí a producentkou Isabellou Summersovou, přezdívanou Machine. Spolupracují již od teenagerských let. Původně používaly jméno Florence Robot/Isa Machine..

Universal Music

Richard Müller: Ešte

Richard Müller a skladatel Ivan Tásler, dva slovenští hudební giganti se při společné práci potkali po deseti letech. Naposledy spolupracovali na Müllerově albu „01“. Nyní je výsledkem spojení jejich zkušeností novinka Ešte. Všechny texty si čerstvý padesátník Richard Müller napsal sám a říká: „Z mého pohledu to byla velmi příjemná a úspěšná spolupráce. Skutečně jsem si to užíval.“ Na albu jsou chytlavé a současně velmi poklidné skladby, které zastihují Müllera jako interpreta ve skvělé formě a evokují jeho nejlepší díla.

Universal Music

Oceán: 2 ¾

Album Oceán 2 ¾ navazuje na album Oceán 2 ½, kdy původní sestavu alba doplňují nově natočené věci z původního repertoáru, zde v interpretaci Jitky Charvátové. Album 2 ½ bylo posledním albem skupiny Oceán. Částečně jej tehdy členové skupiny sestavili ze svých raných nahrávek, částečně z nových či nikdy nevydaných věcí. Letos obnovená skupina natočila další novinky (už na jaře se prezentovala novým singlem Odlesk tvůj, který také zařadila na live album Roxy). Nově nahrála některé písně z původního, kromě jedné skladby nikdy nevydaného oceánského repertoáru.

EMI Music

Inekafe: Právo na šťastie

Už už to vypadalo, že bratislavská poppunková kapela Inekafe (předtím Iné kafe) již žádné album nevydá. Před několika lety se rozešla s tím, že se její zpěvák Vratko Rohoň bude věnovat práci pilota. Vše je ale jinak, Rohoňovi se po práci v kapele zastesklo a jeho spoluhráči návratu nadšeně přitakali. Začali to pár koncerty a nyní je na světě album Právo na šťastie. Na něm se trojice vrací k soundu, kterým se v minulosti proslavila. Svižné kompozice střídají jedna druhou, v textech se objevuje láska, nadhled nad životem i kritika nepravostí, zejména politických a společenských. Album rozhodně nadchne ty, kteří kapele před lety rozuměli. Navíc má potenciál oslovit fanoušky nové, neboť podobných formací na federální hudební scéně mnoho není.

Universal Music

INXS: The Very Best

Největší chvíle slávy zažívala australská poprocková formace INXS v osmdesátých a devadesátých letech minulého století. Její zpěvák Michael Hutchence ovšem v listopadu 1997 spáchal sebevraždu a od té doby se kapela potácí na hranici posluchačského zájmu a nezájmu, byť stále patří mezi existující. Rozhodla se připomenout své nejslavnější písničky, vesměs s účastí Hutchenceho. Na kompilaci jsou skladby z dob, kdy INXS měli v hitparádách světa navrch a jejich skladby patřily k těm nejúspěšnějším, ať už jde o Need You Tonight, Mystify, Suicide BlondeThe Gift a další.

Universal Music

Různí: Antologie moravské lidové hudby 1 a 2

Antalogie moravské lidové hudby je pokusem o reflexi současné podoby lidového muzicírování ve velkých i menších moravských folklórních  regionech. Jde o čtyřalbový výběr kapel a zpěváků,  jež výrazně přispívají k zachování autentické podoby hudebních  tradic svého regionu. Jednotlivé díly kompilace jsou doplněny legendou a bookletem s nástinem hudební historie konkrétního regionu, představením nejvýznamnějších hudebních těles, muzikantských a zpěváckých osobností. Každé album je zabaleno v samostatném papírovém digipacku s osmadvacetistránkovým bookletem a je  také možné každé zakoupit samostatně. Speciální balení bude  obsahovat všechny 4 digipacky v kartonovém boxu. Na světě jsou zatím první dva díly kompilace týkající se Horňácka a Dolňácka.

Indies Scope Records

Zuzana Navarová: Dávný příběh

Na světě jsou nikdy nevydané nahrávky již zesnulé zpěvačky Zuzany Navarové. Natáčela ve studiu Československého rozhlasu Hradec Králové v letech 1977 až 1985 lidové písně, které nikdy nenašly útočiště na gramofonové desce či na CD. Nyní se spolu scházejí na albu pojmenovaném po jedné z nich. Společnost tvoří lidové písně z Ruska, Maďarska, Jižní Ameriky, Čech, Valašska a původní skladby Zuzaniny, která na albu zpívá dokonce i v ruštině.

EMI Music

Reklama

Výběr článků

Načítám