Hlavní obsah

George Michael: dnes bez hitů, prosím

Novinky, Stanislav Dvořák

Již od 80. let je přední popovou hvězdou a v poslední době stále více inklinuje k jazzu - britský zpěvák řeckého původu, který si říká George Michael. V pondělí vystoupil v pražské O2 Aréně a zanechal smíšené dojmy.

Foto: Právo

George Michael

Článek

Michael opět prokázal, že je vokálním ekvilibristou světové extratřídy s výborným hlasem a technikou. Jeho zkušený pop-jazzový zpěv nabízí spoustu kudrlinek a jemných emocí. Chyby byste hledali marně.

Obklopovala ho kapela, vokalistky a symfonický orchestr. Muzikanti však moc nesólovali, vše se podřizovalo zpěvu. Poměrně dlouhá show byla zjevně přesně naplánována včetně přestávky a na projevy spontánnosti moc nezbylo místo.

Přes všechny nesporné muzikantské kvality nakonec koncert nijak výjimečně nenadchl. Problém nebyl ve zpěvu ani v kapele, ale v repertoáru. George Michael nabídl z 95 % balady a téměř vše coververze. Buď šlo o provařené standardy (My Baby Just Cares for Me) nebo o neznámé věci, které britského zpěváka z nějakého důvodu zaujaly.

Zajímavá byla snad jeho verze Roxanne (The Police) a zaujala také vzpomínka na zesnulou Amy Winehousovou v podobě písně Love is a Loosing Game. Když si však vzpomenete, jak jí zpívala Amy, bylo to marné. Stejně tak se mu nedařilo napodobit kouzlo Niny Simone.

Foto: Právo

George Michael

Michael je elegantní, nažehlený chlapík, který nemůže vystihnout bluesové interprety, protože "pot a slzy" nemůžete předstírat, to musíte žít. V obleku za 100 tisíc si nejde hrát na bluesmana.

Ideální koncert George Michaela by si řada fandů představovala jinak (jedna z frustrovaných fanynek na zpěváka křičela: "Freedom! Freedom!"). Nakonec se dočkala. Ale nešlo jen o Freedom 90, ale taky o Faith, Jesus To A Child, Careless Whisper, Don't Let The Sun Go Down On Me, Outside, Fast Love, Too Funky, prostě hity!

George Michael se rozhodl jinak, většinu hitů vynechal a přání veřejnosti nevyslyšel. Je natolik velkou hvězdou, že si to může dovolit. Otázka je jak dlouho.

Celkové hodnocení: 70 % 

Reklama

Výběr článků

Načítám