Hlavní obsah

Zemřel Jiří Kaftan, němý skřítek ze Tří veteránů

Ve věku 76 let zemřel 11. listopadu v jedné z pražských nemocnic herec a tanečník Jiří Kaftan. Objevil se mimo jiné ve filmech Starci na chmelu, Kdyby tisíc klarinetů, Tři veteráni či Dáma na kolejích.

Foto: Jovan Dezort, ČTK

Jiří Kaftan (vlevo) při natáčení filmu Předjaří v Praze v roce 1966. Na snímku s režísérem Dietrichem Haugkem.

Článek

"Byl to nejen mim, vynikající učitel, který provedl světem pantomimy tři generace žáků, ale byl to především krásný člověk. Nebyl slyšet; je však mnoho těch, kteří znají jeho krásu lidskou i uměleckou," upozornili ve smutné zprávě na umělce a pedagoga, který vyučoval na Pražské konzervatoři i Konzervatoři Jaroslava Ježka. Znali ho v Semaforu, v divadlech Na zábradlí i na Jezerce.

Jiří Kaftan se narodil 22. května 1935 v Ústí nad Labem. Studoval taneční oddělení Státní konzervatoře a po tříletém působení ve Vojenském uměleckém souboru se stal v roce 1959 členem pantomimické skupiny Divadla Na zábradlí.

Své taneční, pantomimické a klaunské schopnosti uplatnil několikrát ve filmu, například ve snímcích Rusalka, Až přijde kocour, Starci na chmelu, Kdyby tisíc klarinetů a Dáma na kolejích.

Na filmovém plátně se objevil i ve filmech Spalovač mrtvol, Hudba kolonád, Tři veteráni a Válka barev. Jeho portrét zachytil publicista Otakar Brůna koncem 90. let v knize s názvem Největší pieroti.

Reklama

Výběr článků

Načítám