Hlavní obsah

Na Colours of Ostrava vystoupí Kronos Quartet a Kimmo Pohjonen

Právo, Aleš Honus

Nejznámější smyčcový kvartet, zaměřený na soudobou hudbu, bude hostem jedenáctého ročníku festivalu Colours of Ostravaa. Kronos Quartet na festivalu vystoupí s finským akordeonistou Kimmem Pohjonenem a samplovým mágem Samuli Kosminenem, se kterými nedávno vydal vynikající album Uniko. V pondělí o tom informovali pořadatelé festivalu.

Článek

„Je to pro nás pocta uvést Uniko v takovém obsazení. S Kronos Quartetem byla suita uváděna pouze výjimečně v Moskvě, Norsku a na festivalu Next Wave v Brooklynu a dodnes se společně na jednom podiu scházejí jen při velmi vzácných příležitostech,“ říká Zlata Holušová, ředitelka festivalu.

Uniko, autorské dílo Pohjonena a Kosminena, čerpá ze severského mysticismu, duchovního dědictví šamanských obřadů a tesklivosti ledové neprostupnosti. Kombinuje moderní klasiku, minimalismus, elektroniku, hrdelní zpěv i bouřlivé ozvěny rocku a world music. „Výsledkem je fascinující a intenzivní zvukový a vizuální zážitek,“ dodává Zlata Holušová.

Sedmidílná suita Uniko měla světovou premiéru v Helsinkách v roce 2004, letos na festivalu Struny podzimu byla uvedena s finským Proton String Quartetem.

Předprodej vstupenek na 11. ročník čtyřdenního festivalu Colours of Ostrava začal 1. listopadu, první vlna lístků je k prodeji za 1 190 korun, pak budou o dvě stovky dražší.

Reklama

Výběr článků

Načítám