Hlavní obsah

Na Moravě a ve Slezsku oceňovali inscenace

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepší inscenací jedenáctého Festivalu divadel Moravy a Slezska v Českém Těšíně prohlásila mezinárodní porota (Boková, Jindrová, Hyvnar, Kříž, Orzechowski, Slíva) hru Moskva - Petušky Venedikta Jerofejeva v režii Tomáše Jirmana v ostravském Národním divadle moravskoslezském.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Vítězná inscenace Moskva - Petušky. Zleva Janusz Klimsza, Jan Fišar, Tomáš Jirman, Petr Houska a Lada Bělášková

Článek

Nikdo nepochybuje, že hra o utopení Ruska v moři alkoholu, o bezvýchodnosti žití člověka v posttotalitních režimech Evropy, omráčí ještě koncem listopadu účastníky další přehlídky, kde se o divadle chvályhodně a věcně diskutuje - na Ostravaru.

Cenu za režii udělila porota Michaelu Tarantovi za inscenaci Na miskách vah Ronalda Harwooda v Moravském divadle Olomouc.

Cenu za režii udělila porota Michaelu Tarantovi za inscenaci Na miskách vah Ronalda Harwooda v Moravském divadle Olomouc.

Nejlepším mužským hereckým výkonem, přehlídky byl podle poroty Igor Bareš v roli Ludvíka v Uchu Jana Procházky a Lenky Procházkové. Obdobnou cenu za ženský herecký výkon získala Małgorzata Pikusová za Chůvu v Romeovi a Julii Polské scény Těšínského divadla.

Mimořádná úroveň

Speciální cenu za kolektivní nasazení plné režijní a herecké fantazie udělili porotci muzikálu Radka Balaše Dědeček automobil (hudba George Gershwin, texty písní Jiří Suchý) podle krásné knížky Adolfa Branalda na České scéně Těšínského divadla.

Studentské porotě se nejvíc líbil herecký výkon Josefa Vrány v roli majora Arnolda v Tarantově Na miskách vah. Cenu pro mladou začínající herečku věnoval ředitel festivalu Karol Suszka Janě Ondruškové, představitelce francouzské dívky Nanette v Dědečkovi automobilu a Anny v Arthurově boleru Pavla Kohouta Janáčkovy konzervatoře Ostrava.

Studentské porotě se nejvíc líbil herecký výkon Josefa Vrány v roli majora Arnolda v Tarantově Na miskách vah. Cenu pro mladou začínající herečku věnoval ředitel festivalu Karol Suszka Janě Ondruškové, představitelce francouzské dívky Nanette v Dědečkovi automobilu a Anny v Arthurově boleru Pavla Kohouta Janáčkovy konzervatoře Ostrava. Porota konstatovala, že úroveň přehlídky, která skončila v sobotu večer, byla mimořádně vysoká.

Reklama

Výběr článků

Načítám