Hlavní obsah

Nohavica dobyl Itálii, domů si veze cenu Premio Tenco

Právo, Aleš Honus

Slezský bard Jaromír Nohavica se stal v sobotu večer jako první český písničkář v historii nositelem prestižní hudební ceny Premio Tenco. Cenu, která se každoročně uděluje v rámci Festivalu autorských písní, si Nohavica převzal ve vyprodaném Teatro Ariston v italském San Remu.

Článek

Nohavica se tak zařadil k takovým osobnostem písničkářského světa, jako jsou Leonard Cohen, Donovan, Jacques Brel, Bulat Okudžava či Vladimir Vysockij, kteří stejnou cenu dostali v minulosti. Na dotaz, jak se v takové společnosti bude cítit, Nohavica v Itálii o den dříve novinářům řekl: „Chci říci, že v této společnosti se zatím cítím jako ten, kdo bude klukům chodit pro piva.“

Během slavnostního sobotního večera, který festival v San Remu uzavřel, se Jarek Nohavica představil italskému publiku na samostatném koncertu, jako poslední zazpíval spolu s italským písničkářem Alessiem Legou česko-italskou verzi písně Zítra ráno v pět.

„Většinu textů mělo takřka dvoutisícové publikum možnost sledovat v italských překladech na monitorech. Z celého večera pořizovala záznam italská televize a rozhlas,“ informoval Tomáš Linhart, který je správcem Nohavicových internetových stránek a který písničkáře v Itálii doprovází.

V neděli večer ještě vystoupí Jaromír Nohavica na samostatném koncertu v Miláně.

Reklama

Výběr článků

Načítám