Hlavní obsah

Nejlepším studentským designovým nápadem jsou erotické pomůcky

Právo, Kateřina Farná
Praha

Vítězným produktem jubilejního dvacátého ročníku Národní ceny za studentský design se v pátek večer staly erotické pomůcky pro ženy. Navrhla je Anna Marešová a nazvala Whoop-de-doo. Studentka Fakulty umění a designu Univerzity Jana E. Purkyně v Ústí nad Labem za svou odvážnou práci získala dalších pět cen.

Článek

„Práce prezentuje propojení funkčního produktového designu s grafickým designem. V designu jde o skvěle dotaženou praktičnost. Inovativní je nabíjení produktů. Chvályhodné je i dotažení obalu a prezentace,“ zní odůvodnění poroty. Studentka své návrhy konzultovala s odborníky z oblasti gynekologie, sexuologie či genderových studií. Hračkám pro ženy rovněž vytvořila stylové balení.

Porota ocenila celkem patnáct prací jako Dobrý studentský design a pěti počinům připadla cena za Excelentní studentský design. Mezi nimi bodovala Kristýna Pojerová za interiérové svítidlo určené pro pěstování rostlin Skleník (letos oceněné během Designbloku), Marta Maštálková za vizuální styl rodinného vinařství, Kateřina Kubánková za hmatovou knihu pro zrakově postižené nebo Jakub Novák za inovativní obytný přívěs.

Národní cena za studentský design je soutěž mladých autorů z českých škol a univerzit se zaměřením na design. „Je jedinou ryze odbornou soutěží pro studenty u nás a v Evropě, nejistě, ale rádi tvrdíme, že i na světě. Také dvacátý ročník zaznamenal vysokou účast, a tedy konkurenci nejkvalitnějších návrhů,“ řekla za pořadatele ředitelka nadačního programu Design Cabinet CZ Lenka Žižková s tím, že úroveň některých studentských projektů je opravdu špičková.

Foto: Archiv, Právo

Skleník od Kristýny Pojerové

Výstava oceněných prací je pod názvem Nový (z)boží! otevřena do 29. listopadu  v pražském Domě bytové kultury, poté se přesune do evropských metropolí.

Reklama

Související články

Designblok ve znamení města a ekologie

První říjnový týden se na několika místech v Praze bude konat 13. ročník Designbloku, přehlídky českého a zahraničního designu. Hlavním tématem je město jako...

Výběr článků

Načítám