Hlavní obsah

CD do roka končí? Klasická novinářská kachna

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pěkná novinářská kachnička pluje po českém internetu. Informace, že se do roka přestanou vydávat CD, je nesmyslná. Každý kdo tuší, jak funguje hudební průmysl, ví, že něco takového by firmy úplně zničilo.

Článek

V zahraničí se stále prodávají milióny CD a bude tomu tak ještě pár let. Kdyby firmy prodej CD zrušily, zkrachovaly by.

„Je to super kachna,“ potvrdilo Novinkám české zastoupení největšího hudebního vydavatelství na světě Universal Music. I kdyby některá firma s CD skončila, ty ostatní toho využijí a budou pokračovat.

Např. v USA se v roce 2010 prodalo 326 miliónů kusů a třinácti interpretům se podařilo prodat v Americe více než jeden milión kusů jednoho alba - patří k nim například Eminem, Taylor Swiftová a Lady Gaga. V porovnání s osmdesátými léty, kdy se prodeje mainstreamových zpěváků počítaly až v desítkách miliónů, je to málo, ale pořád jde o obrovské peníze.

Prodej CD v ČR je sice tristní a místní žebříčky jsou spíše k smíchu, ale CD se pořád  prodávají a firmám vynášejí dost peněz. O hudebním trhu u nás rozhodují především starší lidé. Mladé kapely skutečně prodají pár kusů, jenže intepreti, kteří zajímají převážně starou generaci, mají žně. Že by si padesátníci a šedesátníci stahovali z internetu Rolling Stones, Cohena, Beatles nebo Pink Floyd? To těžko, kupují si fyzické nosiče a ty pořád tvoří většinu zisků hudebních vydavatelství.

Reklama

Výběr článků

Načítám