Hlavní obsah

Nezávislá CD: Republic of two, Špinarová či Pýcha a předsudek

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimo svět největších vydavatelství se urodilo album českých indie nostalgiků Republic of two nebo audio verze knihy Pýcha a předsudek. Své hity vydává na 3CD Věra Špinarová.

Článek

Republic of two: The End of War

Akustické duo Republic of two (Mikoláš Růžička a Jiří Burian) veze na CD The End of War milou podzimní melancholii. Vystačí si s kytarami a smyčci, občasným klavírem. Intimní atmosféru dotváří melancholické vokály, silně inspirované britskou indie scénou. Jako celek působivé, ne novátorské, ale příjemné. The End of War je navíc o něco aranžérsky propracovanější než debut Raising the Flag.

Věra Špinarová: Jednoho dne se vrátíš

Věra Špinarová byla objevem konce 60. let, kdy drsným vokálem a rockovým cítěním spoluvytvářela ostravskou hudební vlnu. Časem se její stylový rejstřík rozšířil, ale dominantní podíl dravého altu a energického projevu na písničkových výsledcích zůstal zachován. Už více než čtyřicet let funguje její music-box se songy převzatými, často vybroušenými do malých klenotů, ale především s domácími písničkami. Mnoho zajímavého se o tom dozvíte z textu Miloše Skalky v bookletu tohoto 3CD.

Pýcha a předsudek

Pýcha a předsudek Jane Austenové - větší britskou klasiku si snad ani nelze představit. Román líčí život na venkově konce 18. století, kde žijí sestry Bennetovy s jednoduchou a shánčlivou matinkou a otcem, který od ní chce mít hlavně pokoj. Objevují se často přihlouplí sousedi a nápadníci. Všudypřítomnou přetvářku, podlézání a omezenost postaviček podává Austenová s vynikajícím suchým humorem. Kdo dokáže číst mezi řádky, potvrdí vám, že Pýcha a předsudek je vlastně komedie.

V české dramatizaci, která vychází na CD, hrají Jaroslava Adamová, Jiří Adamíra, Milena Steinmasslová, Miroslava Hozová, Miroslav Masopust, Simona Stašová, Věra Kubánková, Jitka Sedláčková, Petr Štěpánek, Marcel Vašinka, Alena Vránová a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám