Hlavní obsah

Režisér J. A. Pitínský v Ostravě nastudoval inscenaci Bluesmeni

Právo, Aleš Honus

Jeden z nejrespektovanějších tuzemských režisérů Jan Antonín Pitínský v těchto dnech dokončuje s hereckým souborem Divadla Petra Bezruče v Ostravě novou inscenaci s názvem Bluesmeni. Premiéra je připravena na pátek. Z důvodu pokračující rekonstrukce divadla se bude minimálně do konce roku hrát v Divadle loutek Ostrava.

Článek

Inspirací pro nové představení, ke kterému si režisér napsal i scénář, byla kniha Michala Šandy s názvem Blues 1890-1940, kterou tvoří jednapadesát portrétů bluesmenů z missisipské delty, zpracovaných na pomezí mystifikace a fikce.

Podle knihy již dříve vznikla i stejnojmenná rozhlasová hra, ze které ostravská divadelní inscenace také vychází. „V první půlce inscenace jsme použili rozhlasovou skicu Michala Šandy a druhou část jsme seštrykovali a sesmolili z různých autorů a z básní, které se nám hodily. Vznikla z toho taková bizarní hudebně-dramatická koláž, jejímiž tématy jsou samota, smrt a také nějaký podivný druh lásky,“ řekl novinářům režisér Pitínský.

Texty, výjevy a inspirace pro vznik Bluesmenů tak pocházejí nejenom od Michala Šandy, ale také z děl Jima Jarmushe, Aki Kaurismäkiho, Naděždy Plíškové, R. M. Rilkeho, Toni Morissonové a mnoha dalších. „Příběh jsme se snažili spojit s osudem fiktivního městečka Tupelo z jednoho slavného blues od Johna Lee Hookera,“ dodal Pitínský.

V inscenaci se objeví jak hudba světových bluesmenů, tak i původní hudba Matěje Kroupy, která vznikla právě pro ostravskou inscenaci.

V hlavních rolích se může publikum těšit na Norberta Lichého, Jana Vápeníka, Lukáše Melníka, Terezu Vilišovou, Sylvii Krupanskou, Michala Sedláčka, Pavlu Gajdošíkovou a další herce.

Premiéra inscenace, která je stejně jako některé jiné tituly Divadla Bezruče na několik měsíců dopředu beznadějně vyprodaná, se uskuteční v pátek od 19 hodin.

S hrou Bluesmeni pak ostravské divadlo vyrazí do samotného centra tuzemského divadelního dění, do pražského Divadla v Celetné, kde soubor završí akci Bezruč tour – podzim v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám