Hlavní obsah

V Českém Těšíně začíná Festival divadel Moravy a Slezska

Právo, Jiří P. Kříž

Druhou dekádu začal v úterý představením Schillerových Úkladů a lásky Slezského divadla z Opavy Festival divadel Moravy a Slezska v Českém Těšíně. Slušná účast souborů, divácký zájem. Do 12. listopadu ohmatají tykadla přehlídky také terén na Slovensku a v Polsku.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Ostravská Aréna uvede na Festivalu divadel Moravy a Slezska Tarelkinovu smrt. Na snímku Albert Čuba a René Šmotek.

Článek

Festival divadel Moravy a Slezska patří k několika posledním setkáváním, na kterých člověk ještě nezažívá pocit marnosti a zoufalství. Členové mezinárodní odborné poroty a polsko-české jury studentů těšínských škol po každém představení diskutují s divadelníky. Leckdy to i pěkně zajiskří. Hodné chvály je, že se naučili nikoho nešetřit i studenti.

Z těšínského kolotoče

Vektor těšínské festivalové pohody je srovnatelný jen s komorními Divadelními Luhačovicemi, které navíc připravují studenti Odborné školy (ano té pod záštitou UNESCO). Pře o inscenacích ctí ještě sousední Ostravar, který začne už za tři týdny. To ostatní u nás je duchem chudobné. A ne vlastní vinou také tělem; peníze nejsou.

V úterý hrají Harwoodův střet válečných vítězů (někdy nepříliš vzdělaných) s poraženými (ale světovou kulturu obohativšími). Na miskách vah Moravského divadla vystihuje situaci nejen v rozvráceném Německu roku 1945. Před půlnocí olomoucká verze adaptace slavného Procházkova a Kachyňova Ucha.

Středeční dopoledne bude patřit Dívce s pomeranči Josteina Gaardera v nastudování ostravského Divadla loutek, a večer pak tématu policejního státu – Tarelkinova smrt Alexandra Suchovo-Kobylina. Podotýkám, že za příběh z carského Ruska se v 70. letech zavírala československá divadla – to Ve stanu, abych nebyl tajemný.

Z výhledu na čtvrtek doporučuji nevynechat domácí muzikál Adolfa Branalda a Radka Balaše Dědeček automobil, pokud jste ho ještě neviděli. Oživením přehlídky bývají i představení studentů Janáčkovy konzervatoře. Tentokrát přijedou s Arthurovým bolerem Pavla Kohouta.

Spolupráce na závoru

Prostor dostanou i hosté z polského Sosnovce a ze slovenského Martina. Přehlídka je tradičně soutěžní. Vítěze tipovat si netroufám. Že by O Malence loutkářské Bajky? Po čase truců přijede jí ale těžká konkurence - ostravské Národní divadlo - s inscenací Jerofevejovy hry Moskva - Petušky. Jenom se ve Slezsku nedaří navázat spolupráci s festivalem, který už se jmenoval Na hranici, Bez závor, Bez hranic a já nevím, jak ještě. Divácky živoří, z Česka už skoro zmizel a stěhuje se pořád víc do Cieszyna. Proč ne, ale myslím si, že je to škoda.

Reklama

Výběr článků

Načítám