Hlavní obsah

Erbenovská výstava v pražském Klementinu představuje texty, kresby a archiválie

Právo, ČTK, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí uplynulo 200 let od chvíle, kdy se v Miletíně v Podkrkonoší narodil český básník, literát a dramatik Karel Jaromír Erben. Jeho dramatický životní příběh i rozsáhlé dílo připomíná výstava, která se koná v přízemí pražského Klementina. Expozice čítá desítky archiválií, dokumentů, textů a kreseb.

Foto: Novinky

Na výstavě v Klementinu jsou prezentována nejen různá vydání knih pohádek a sbírek, ale i rukopisy.

Článek

Své místo na ní má i ukázka kostýmů z filmu Kytice režiséra Františka Antonína Brabce, které zapůjčily barrandovské ateliéry. Výstavu o významném českém autorovi připravila Národní knihovna a Památník národního písemnictví. Expozice potrvá do 14. ledna příštího roku.

Na výstavě jsou prezentována nejen různá vydání knih pohádek a sbírek, ale i rukopisy. K vidění je například manuskript Erbenových příležitostných veršů, rukopis pohádky Dlouhý, Široký a Bystrozraký, zlomek rukopisu pohádky Pták Ohnivák a liška Ryška a další.

Reklama

Související témata:

Související články

Laskavý svět vypravěče Svěráka

Po mimořádném úspěchu Povídek dramatika, scenáristy, herce a nyní i prozaika Zdeňka Svěráka, kterých se prodalo sto tisíc výtisků, se autor nechal přemluvit...

Výběr článků

Načítám