Hlavní obsah

Nejvzácnějším obalem desky je seržant Pepper s hlavami manažerů

Novinky, Stanislav Dvořák

Deska s obalem, jaký jste pravděpodobně nikdy neviděli, byla vytištěna pouze v cca 100 kopiích a letos jí časopis Record Collector vyhlásil za nejvzácnější na světě.

Článek

Tento obal má podle BBC cenu asi 70 000 liber (více než 2 milióny korun) a jde samozřejmě o parodii na desku Beatles Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band - místo muzikantů jsou na něm hlavy lidí z amerického labelu Capitol. Obaly byly vytvořeny na oslavu úspěchu alba a existuje jich přibližně stovka.

Do první desítky se dostalo také např. 10 číslovaných obalů desky Beatles (takzvané bílé album, 1968) a dále díla Andyho Warhola (Madrigals: Magic Key To Spanish) a deska mluveného slova The Nation's Nightmare (1951). Mezi vzácné kuriozity patří i americká kompilace Jolly What! England's Greatest Recording Stars: The Beatles and Frank Ifield on Stage.

Jeden z autorů seznamu Ian Shirley, editor Rare Record Price Guide 2012, řekl, že nedotčené desky a booklety jsou zásadní pro vysokou cenu, hlavní atrakcí jsou ale číslované obaly. Mezi fanoušky Beatles prý panuje neustálý boj o nejstarší desky s nízkým číslem.

Reklama

Výběr článků

Načítám