Hlavní obsah

Zakir Hussain představí hudbu Indie

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tablista Zakir Hussain je jedním z nejvýznamnějších představitelů world music už od sedmdesátých let, kdy hrál ve skupině jazzrockového kytaristy Johna McLaughlina Shakti. Spolupracoval však s celou řadou dalších muzikantů, jako jsou jazzoví saxofonisté Jan Garbarek a Charles LLoyd, ale taky s významným představitelem newyorské scény Billem Laswellem, který spojoval punk jazz a world music s dubem, funkem i ambientem.

Článek

Hussain měl velmi blízko k tablům, protože jeho otcem je dlouholetý spoluhráč sitaristy Raviho Shankara tablista Alla Rakhla.

Ve své tvorbě se vždy snažil bourat bariéry, a tak spolupracoval s velmi širokým spektrem muzikantů včetně bývalého člena Beatles George Harrisona nebo s Vanem Morrisonem a také s Grateful Dead.

Hranice se ale pokoušel zbourat i doma, když spojoval hudbu severní Indie s jihoindickou. Je tomu tak i v případě aktuální sestavy souboru Masters Of Percussion.

Kombinuje severoindické perkuse tabla, na něž hraje sám, a dholak, na který hraje Navín Sharma s bubny z jihu subkontinentu ghatam, které má na starosti THV Umashankar, a mridangam, na nějž bubnuje Sridar Parthasarathy.

Pestrou sestavu perkusí doplňují sitar Niladriho Kumara a bambusová flétna bansuri Rakeshe Chaurasii.

Koncert se uskuteční v novém koncertním sále Pražské konzervatoře v ulici Na Rejdišti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám