Hlavní obsah

Hodný lupič Stiller je legrační, ale ne moc

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký režisér Brett Ratner natočil hvězdně obsazenou krimi komedii Mistrovský plán, v níž si role novodobých Robinů Hoodů vyzkoušeli Ben Stiller, Matthew Broderick, Eddie Murphy či Casey Affleck.

Článek

Zaměstnanci luxusního hotelu v New Yorku si žijí své obyčejné životy, pracují a plánují hezký důchod na lodi či na zahrádce. Prohnaný žralok z Wall Streetu (Alan Alda) jim ovšem poradí s úsporami tak dobře, že přijdou o všechno. Podvodník si peníze schová neznámo kam a dobří lidé jsou namydlení.

Nižší manažer hotelu Ben Stiller ale nehodlá takovou nespravedlnost trpět a rozhodne se pro šílený plán – s partou amatérů vyloupit zapečetěný byt burziána, který už je mezitím ve vazbě a peníze tam pravděpodobně ještě pořád má.

Kontaktuje proto pouličního zlodějíčka (Eddie Murphy), který jim má radit, ale ukáže se, že neumí v podstatě nic, nanejvýše ukrást z balkónu satelit. Nakonec se jim přesto poštěstí objevit podvodníkův majetek schovaný takovým způsobem, že by to nevymyslel ani James Bond.

Hodně akce, méně hlášek

Film je označen jako krimi-komedie, ale salvy smíchu určitě nečekejte. Nejkomičtější jsou rozhovory Stillera a Murphyho a pak porady, na nichž se parta hodných trumberů snaží plánovat mistrovskou loupež. Salvy hlášek a neuvěřitelně úchylné gagy, jaké pamatujeme ze starších Stillerových filmů (Fotr je lotr, Zoolander, Zprávař – příběh Rona Burgundyho) se nedostaví. Škoda, právě od Stillera se tak nějak čeká, že bude trochu více legrační.

Hodně prostoru je věnováno akčním scénám, jistě ne špatně natočeným, a dojemným sentimentálním řečem. Je evidentní, že Ratner chtěl natočit především "feelgood movie", který by nalil optimismus do žil krizemi zkroušených Američanů. Obyčejní občané v něm mohou chytit lumpa z Wall Streetu, který jim ukradl úspory, a oddychnout si, že život snad není tak špatný. Někdy.

Celkové hodnocení: 60 % 

Reklama

Výběr článků

Načítám